Rezultati pojačanog nadzora prometa tijekom vikenda - upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 2,16 promila

Tijekom pojačanog nadzora prometa vikendom utvrđeno je 166 prometnih prekršaja

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 6. do 9. rujna, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježene su dvije prometne nesreće s materijalnom štetom.
Prometne nesreće su zabilježene zbog nepropisnog prelaska kolnika i držanja životinje bez nadzora.
 
Tijekom vikenda je sankcionirano 166 prometnih prekršaja od kojih 19 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 81 prekršaj prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 27 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i pet prekršaja nepropisnog korištenja mobitela.

Tijekom provedbe pojačanog nadzora tri vozača su uhićena. Provedena su dva žurna prekršajna postupka u kojima su vozači kažnjeni visokim novčanim kaznama te su im izrečene dugotrajne zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilima.

Najveća koncentracija alkohola zabilježena je u petak, 6. rujna, u 22.30 sati u Ulici Cirkvena u Drnju, kada je 54 - godišnji vozač upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 2,16 promila. Vozač je isključen iz daljnjeg sudjelovanja u prometu.

Najveća brzina kretanja vozila utvrđena je u nedjelju, 8. rujna, u 14.50 sati u Ulici Stjepana Radića u Budančevici, kada je vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 135 kilometara na sat iako je u navednoj ulici brzina kretanja vozila ograničena na 70 kilometara na sat.

Tijekom vikenda dva mlada vozača su sankcionirana zbog upravljanja vozilom za vrijeme kada u organizmu imaju alkohola (00,00 do 0,50 promila – 2). U petak, 6. rujna, u 23.40 sati u Ulici Vinica u Koprivnici, zatečen je 21 - godišnji mladi vozač kako pod utjecajem alkohola od 0,26 promila upravlja osobnim automobilom. U nedjelju, 8. rujna, u 1.40 sati na Trgu Milutina Mayera u Križevcima, zatečen je 23 -godišnji mladi vozač kako pod utjecajem alkohola od 0,26 promila upravlja osobnim automobilom.

Mladi vozači sankcionirani su i zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa (2). 
 
Tijekom pojačanog nadzora prometa u činjenju prekršaja zatečena su dva recidivista koji su počinili četiri prometna prekršaja (upravljanje motornim vozilima za vrijeme kada su u organizmu imali alkohol, upravljanje motornim vozilom za vrijeme kada je vozačka dozvola privremeno oduzeta, upravljanje neregistriranim i neosiguranim vozilom).

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Počela je nova školska godina te sve sudionike u prometu molimo da s povećanim oprezom sudjeluju u prometu na cestama u zonama škola.

Vozače molimo da u zonama škola poštuju ograničenja brzine kretanja, prednost prolaska pješacima te pravila o zaustavljanju i parkiranju vozila.

Učenike i njihove roditelje molimo da za svoja kretanja koriste postojeće nogostupe, biciklističke staze, obilježene pješačke prijelaze, da koriste sigurnosni pojas i zaštitnu biciklističku kacigu. Roditelje odnosno odrasle osobe koji prevoze djecu vozilima molimo da za zaustavljanje vozila radi izlaska djece koriste obilježena parkirališna mjesta ili da vozilo zaustave, ukoliko je to dozvoljeno i sigurno, uz desni rub ceste, te da vode računa da u trenutku  izlaska djece iz vozila nema vozila koja im dolaze u susret ili se kreću iza njih kako ne bi došlo do naleta vozila na dijete.

Svim vozačima savjetujemo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima, već da koriste usluge javnog prijevoza ili taksi-vozila odnosno da upravljanje vozilom prepuste dogovornom vozaču ili drugoj osobi koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića.

Vozači i svi putnici u motornim vozilima moraju koristiti sigurnosni pojas, a djeca se moraju prevoziti pravilno smještena u adekvatno postavljene autosjedalice.

Na pješake, vozače bicikala i vozače svih vrsta motornih vozila apeliramo da za vrijeme sudjelovanja u prometu ne koriste mobitel i slične uređaje koji odvlače pozornost i pridonose događanju prometnih nesreća.
 
Također, podsjećamo vlasnike pasa i drugih vrsta životinja da su dužni poduzeti mjere kako bi se spriječilo izlaženje životinja bez nadzora na prometnice.
 

Priopćenja