Stanje sigurnosti cestovnog prometa tijekom devet mjeseci 2019.g. i savjeti za sigurno sudjelovanje u prometu na cestama

Tijekom prvih devet mjeseci 2019. godine na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je 480 prometnih nesreća

Foto: Ilustracija

Stanje sigurnosti

Tijekom prvih devet mjeseci 2019. godine na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je 480 prometnih nesreća, od kojih četiri prometne nesreće s poginulim osobama i 152 prometne nesreće s ozlijeđenim osobama. U ovim nesrećama je sudjelovao 1181 sudionik, od kojih je stradalo 210 sudionika. Smrtno je stradalo pet sudionika, teško je ozlijeđeno 57 sudionika, dok je 148 sudionika lakše ozlijeđeno.

U odnosu na prvih devet mjeseci 2018. g., ukupan broj prometnih nesreća povećan je za 35 nesreća ili 8 posto. Broj prometnih nesreća s poginulim osobama smanjen je za tri nesreće ili 43 posto, dok je broj prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama smanjen za 33 nesreće ili 18 posto. Ukupan broj stradalih osoba je smanjen za 52 osobe ili 20 posto. Povećan je broj teško ozlijeđenih osoba za 7 osoba ili 44 posto. Smanjen je broj smrtno stradalih osoba za dvije osobe ili 29 posto, dok je broj lakše ozlijeđenih osoba manji za 63 osobe ili 30 posto.
Najviše prometnih nesreća zabilježeno je zbog brzine koja je bila uzrok događanja 105 prometnih nesreća što čini 22 posto ukupnog broja nesreća. Zbog brzine je zabilježena prometna nesreća s poginulom osobom, 40 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 64 prometne nesreće s materijalnom štetom. U ovim nesrećama stradalo je 66 osoba (31 posto ukupno stradalih osoba). Smrtno je stradala jedna osoba, teže je ozlijeđeno 15 osoba, dok je 50 osoba lakše ozlijeđeno.

Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su 115 prometnih nesreća odnosno 24 posto prometnih nesreća. Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su 37 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 78 prometnih nesreća s materijalnom štetom. U ovim nesrećama stradalo je 48 osoba od kojih je osam osoba teško ozlijeđeno, dok je 40 osoba lakše ozlijeđeno. U prometnim nesrećama pod utjecajem alkohola sudjelovalo je 135 sudionika odnosno 11,4 posto sudionika. Broj sudionika pod utjecajem alkohola, u odnosu na isto razdoblje 2018. g., povećan je za jednog sudionika ili 0,7 posto. Pod utjecajem alkohola bila su 133 vozača odnosno 17,7 posto vozača koji su sudjelovali u prometnim nesrećama bilo je pod utjecajem alkohola. Broj vozača pod utjecajem alkohola, u odnosu na isto razdoblje 2018. g., je ostao na istoj razini.

Zbog oduzimanja prednosti prolaska zabilježena je 71 prometna nesreća od čega 28 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima je stradalo 36 osoba. U nesrećama je osam osoba teže ozlijeđeno, dok je 28 osoba lakše ozlijeđeno.
Sigurnosni pojas koristilo je 874 osoba od 1018 osoba koje su ga trebale koristiti ili 85,8 posto osoba. Ističemo da u prometnoj nesreći zabilježenoj u rujnu smrtno stradali vozač i putnik u osobnom automobilu nisu koristili sigurnosne pojaseve. 

Tijekom devet mjeseci 2019. g. policijski službenici sankcionirali su 12.784 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od kojih je sankcionirano  4.306 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 1.476 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 2.031 prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa i 777 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela. U prometu su policijski službenici zatekli 230 recidivista i sankcionirali 448 prometna prekršaja koji su isti počinili. Iz prometa je isključeno 1.607 vozača i 299 vozila, a privremeno su oduzete 683 vozačke dozvole. U posebne prostorije do prestanka djelovanja opojnih sredstava smješteno je bilo 135 vozača, uhićeno je 157 vozača, a protiv 122 vozača su provedeni žurni prekršajni postupci.

Savjeti za sigurno sudjelovanje u prometu

Kako bi se zaustavio trend povećanja prometnih nesreća te smanjilo stradavanje osoba u prometnim nesrećama, a poglavito daljnje smrtno stradavanje i teško ozljeđivanje osoba u prometu na cestama na području Policijske uprave koprivničko-križevačke, sve sudionike u prometu pozivamo na poštivanje prometnih propisa i znakova te međusobno uvažavanje i povećan oprez.
Sve vozače podsjećamo da su dužni poštivati ograničenja brzine kretanja vozila izražene prometnim znakom ili prometnim propisom. Podsjećamo da značenje prometnog znaka ograničenja brzine kretanja vrijedi od mjesta gdje je prometni znak postavljen do prvog raskrižja, osim ako rečeni znak nije postavljen na prometnom znaku naziva naseljenog mjesta. Ujedno podsjećamo vozače da su dužni brzinu kretanja vozila prilagoditi, odnosno smanjiti brzinu kretanja  vozila sukladno postavljenim prometnim znakovima, stanju i uvjetima  na kolniku, gustoći prometa, uvjetima vidljivosti i vremenskim prilikama, kako bi se u svakom trenutku mogli sigurno zaustaviti ili poduzeti drugu radnju.

Savjetujemo smanjenje brzine kretanja tijekom kišnih oborina i magli koje nam predstoje te mokrih i klizavih kolnika, ali i prilikom približavanja obilježenim pješačkim prijelazima, raskrižjima, zavojima, prijevojima, mostovima i nadvožnjacima kako bi se izbjegli naleti na vozila u koloni ili pješake te slijetanja vozila sa ceste.
Upravljanje vozilima nakon konzumacije alkoholnih pića višestruko povećava mogućnost događanja najtežih prometnih prekršaja koji dovode do prometnih nesreća i uzrokuje stradavanje osoba u cestovnom prometu. Stoga, svim vozačima savjetujemo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima, već da upravljanje vozilom prepuste osobi koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića, da koriste institut „dogovornog vozača“ ili da koriste usluge javnog prijevoza odnosno taxi službe.

Sve vozače i pješake podsjećamo na obavezu poštivanja prometnih znakova i svjetala semafora kojima se regulira pravo prednosti prolaska kroz raskrižja, ali i podsjećamo da je vozač koji skreće ulijevo, neovisno da li je riječ o ravnom dijelu ceste ili raskrižju, dužan propustiti vozila koja mu dolaze u susret.
Vozač i svi putnici u automobilu moraju koristiti postojeće sigurnosne pojaseve. Djecu se preporuča prevoziti na stražnjim sjedalima. Prilikom prijevoza u automobilima, djeca trebaju biti smještena u adekvatne autosjedalice koje trebaju biti pričvršćene sukladno uputama proizvođača i djeca u njima trebaju biti vezana sigurnosnim pojasevima. Kako je korištenje mobitela najčešća distrakcija uslijed koje dolazi do konfliktnih i kolizijskih događaja u prometu, vozačima svih vrsta vozila savjetujemo da tijekom sudjelovanja u prometu isključe mobitele odnosno da ne koriste mobitele ili slične uređaje za vrijeme upravljanja vozilima. Nekorištenje mobitela i sličnih uređaja savjetujemo i pješacima.

Kako bi se poboljšalo stanje sigurnosti u cestovnom prometu na području Policijske uprave koprivničko-križevačke, do kraja godine,  intenzivirati će se nadzor prometa usmjeren, prvenstveno, na nadzor brzine kretanja vozila, nadzor upravljanja pod utjecajem alkohola i/ili droga, nadzor korištenja sigurnosnih pojaseva, nadzor korištenja mobitela, nadzor vozača mopeda i motocikala, nadzor mladih vozača te nadzor recidivista. Osim ovoga, pozornost policijskih službenika biti će usmjerena i na svako drugo grubo kršenje prometnih propisa.
 

Priopćenja | Promet i vozila