Pojačani nadzor alkoholiziranosti vozača povodom proslave „Martinja"

U razdoblju od petka, 8. studenoga do utorka, 12. studenoga na području Policijske uprave koprivničko-križevačke provoditi će se pojačani nadzor alkoholiziranosti vozača

Foto: Ilustracija

Tijekom deset mjeseci 2019. godine na prometnicama Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježene su 533 prometne nesreće, od čega četiri nesreće s poginulim osobama i 169 nesreća s ozlijeđenim osobama.  U ovim prometnim nesrećama smrtno je stradalo pet osoba, 59 osoba je teško ozlijeđeno i 168 osoba lakše ozlijeđeno.

Vozači pod utjecajem alkohola prouzročili su 125 prometnih nesreća (23 posto) odnosno svaku četvrtu prometnu nesreću. Vozači pod utjecajem alkohola prouzročili su jednu prometnu nesreću sa smrtno stradalim osobama, 41 prometnu nesreću s ozlijeđenim osobama i 83 prometne nesreće s materijalnom štetom. U nesrećama smrtno su stradale dvije osobe, teško je ozlijeđeno 15 osoba, dok su 43 osobe lakše ozlijeđene.

Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su 25 posto prometnih nesreća s poginulim osobama i 24 posto prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama.

Od 1.334 sudionika prometnih nesreća kod njih 145 utvrđeno je alkohol u organizmu odnosno kod 11 posto sudionika.  

Pod utjecajem alkohola bila su 143 vozača ( od ukupno 1.245 vozača) u prometnim nesrećama, odnosno svaki deseti vozač.

Tijekom prvih deset mjeseci policijski službenici utvrdili su 14.514  prekršaja u nadzoru cestovnog prometa, a zbog upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola sankcionirali su 1.632 vozača.

Tijekom prošlogodišnjeg „Martinja“, od 9. do 12. studenoga 2018. g., na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je šest prometnih nesreća od kojih dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima su tri osobe lakše ozlijeđene. Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su četiri prometne nesreće, od kojih je prometu nesreću s dvije lakše ozlijeđene osobe izazvao mladi vozač.

Za vrijeme prošlogodišnjeg „Martinja“ policijski službenici su izvršili nadzor 399 vozača te sankcionirali 185 prometnih prekršaja, od čega su 53 vozača sankcionirana poradi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola. Poradi upravljanja vozilima s koncentracijama alkohola do 0,50 promila u organizmu sankcionirana su tri mlada vozača, poradi upravljanja vozilima s koncentracijama alkohola od 0,50 do 1,00 promila u organizmu sankcionirano je 17 vozača, poradi upravljanja vozilima s koncentracijama alkohola od 1,00 do 1,50 promila u organizmu sankcionirano je 18 vozača, dok je poradi upravljanja vozilima s koncentracijama alkohola većima od 1,50 promila u organizmu sankcionirano 15 vozača. Vozilima je pod utjecajem alkohola upravljalo 11 mladih vozača.

Poradi vožnje pod utjecajem alkohola u posebnu prostoriju do otrježnjenja bila su smještena dva vozača, dok je šest vozača bilo uhićeno. Provedena su tri žurna prekršajna postupka te je jedan vozač predan u zatvor u Bjelovaru po završetku postupka.

Kako nam tijekom vikenda predstoji blagdan Svetog Martina, najpoznatiji po narodnom običaju „krštenja mošta“, uslijed čega će doći do povećane konzumacija alkoholnih pića, prvenstveno vina, ovim putem ponovno podsjećamo sve sudionike u prometu, a posebice vozače motornih vozila, da već i malene količine alkohola povećavaju samopouzdanje i smanjuje osjećaj odgovornosti vozača, te istovremeno otežavaju zapažanje i usporavaju reakcije vozača uslijed čega dolazi do prometnih nesreća.
Obzirom na gore rečeno, molimo sve sudionike u prometu, a posebno vozače, da u vrijeme proslave "Martinja", a i tijekom ostatka godine, ne upravljaju vozilima ukoliko su konzumirali alkoholna pića, već da koriste usluge taksi-službe ili javnog prijevoza odnosno da upravljanje vozilima prepuste osobama koje nisu konzumirale alkoholna pića a posjeduju valjane vozačke dozvole.

Mladim vozačima, ali i svima koji će u društvu prijatelja proslaviti „Martinje“, savjetujemo korištenje instituta „dogovornog vozača“ odnosno da se jedna osoba u društvu koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu odredi za vozača. „Dogovorni vozač“ neće konzumirati alkoholna pića i upravljati će vozilima. Vozače koji su konzumirali alkoholna pića molimo da u objektima u kojim su prisustvovali proslavama „Martinja“, kao što su hoteli i klijeti u vinogradima, ukoliko ta mogućnost postoji, i prenoće.

U razdoblju od petka, 8. studenoga do utorka, 12. studenoga na području Policijske uprave koprivničko-križevačke provoditi će se pojačani nadzor alkoholiziranosti vozača.

Prilikom provođenja pojačanog nadzora prometa policijski službenici posebnu pozornost posvetit će nadzoru alkoholiziranosti vozača i recidivistima te će sankcionirati i sva ostala gruba kršenja prometnih propisa.

 

Priopćenja | Promet i vozila