Oprezno u prometu tijekom blagdana Tijelovo

Apeliramo na sve sudionike u prometu da poštuju prometne propise i znakove te na povećanu međusobnu toleranciju i uvažavanje

Foto: Ilustracija

Pred nama je blagdan Tijelovo, uoči i tijekom kojega se očekuje povećanje frekvencije vozila, kako u gradovima, tako i na državnim i županijskim cestama. Apeliramo na sve sudionike u prometu da poštuju prometne propise i znakove te na povećanu međusobnu toleranciju i uvažavanje.
 
Sve vozače motornih vozila molimo da poštuju postojeća ograničenja brzina kretnja, ovisno o uvjetima na prometnicama i gustoći prometa smanje brzinu kretanja svojih vozila kako bi se pravovremeno mogli zaustaviti u slučaju potrebe, da ne pretječu i obilaze druge sudionike u prometu na nepreglednim mjestima.
 
Sudionike u prometu podsjećamo da su na raskrižjima dužni postupati sukladno značenju prometnih znakova odnosno poštivati prometna pravila kojima se određuje prednost prolaska vozila. Također, vozače podsjećamo da su dužni propustiti pješake koji se kreću ili stupaju na obilježeni pješački prijelaz.
 
Kako alkohol negativno utječe na sigurnost cestovnog prometa, vozačima, kako motornih vozila tako i bicikala, savjetujemo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne sudjeluju u prometu na cestama, već da koriste usluge javnog prijevoza ili taxi-vozila odnosno institut „dogovornog vozača“. Niti pješacima ne savjetujemo sudjelovanju u prometu nakon konzumacije alkoholnih pića.
 
Vozače bicikala i pješake podsjećamo na korištenje izgrađenih nogostupa odnosno biciklističkih traka i staza. Ujedno podsjećamo vozače bicikala da tijekom noći moraju biti dodatno označeni pomoću reflektirajućih prsluka ili reflektirajuće biciklističke odjeće odnosno reflektirajuće materije, a pješake da tijekom noći moraju biti dodatno označeni reflektirajućom materijom ili izvorom svjetlosti.
 
Kako se u prometu tijekom Blagdana Tijelova, ali i produženog vikenda,  očekuje i veći broj vozača mopeda i motocikala, ovom prilikom ih podsjećamo na važnost korištenja zaštitne kacige, podsjećamo ih da ne upravljaju pojedinim kategorijama ovih vozila ukoliko ne posjeduju odgovarajuću vozačku dozvolu. Zasebno apeliramo na vozače motocikala da ne pretječu kolone vozila, da ne pretječu vozila na nepreglednim mjestima te da ne dokazuju svoje vozače sposobnosti na način da grubo krše prometne propise čime sebe i druge dovode u opasnost.
 
Svim vozačima i putnicima u motornim vozilima savjetujemo korištenje sigurnosnog pojasa te prijevoz djece u sigurnosnim auto-sjedalicama. Na sve vozače i na pješake apeliramo da za vrijeme dok sudjeluju u prometu isključe mobitele i slične uređaje.
 
Kako će se na Blagdan Tijelova diljem županije održavati vjerske procesije, molimo sve sudionike procesija da se kreću postojećim nogostupima, a sve vozače molimo za povećan oprez i propuštanje sudionika procesija.
 
 
 

Pisane vijesti | Promet i vozila