Rezultati pojačanog nadzora prometa tijekom vikenda - biciklista upravljao pod utjecajem alkohola od 3,12 promila

Tijekom vikenda ukupno je sankcionirano 264 prometnih prekršaja

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 10. do 13. srpnja, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je šest prometnih nesreća od kojih prometna nesreća s poginulom osobom i tri nesreće s ozlijeđenim osobama. U nesrećama su četiri osobe stradale – jedna osoba je smrtno stradala, a tri osobe su ozlijeđene.

Uzroci prometnih nesreća bili su brzina neprimjerena uvjetima (3), nepropisno kretanje kolnikom (2) i oduzimanje prednosti prolaska.
U subotu, 11. srpnja, oko 17.40 sati u Sirovoj Kataleni, radi brzine neprimjerene uvjetima, 22 - godišnji vozač, izgubio je nadzor nad osobnim automobilom te je udario u objekt kraj ceste. Vozač je upravljao prije stjecanja prava i pritom nije koristio sigurnosni pojas te je u nesreći smrtno stradao.

Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su tri prometne nesreće od kojih dvije nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima su dvije osobe ozlijeđene. Mladi vozač, koji je ujedno bio pod utjecajem alkohol, izazvao je prometnu nesreću s ozlijeđenom osobom.

Tijekom vikenda ukupno je sankcionirano 264 prometnih prekršaja od kojih 38 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 122 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 38 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i osam prekršaja nepropisnog korištenja mobitela.
Tijekom provedbe pojačanog nadzora šest vozača je bilo uhićeno, a tri vozača su bila smještena u posebnu prostoriju policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Provedena su četiri žurna prekršajna postupka.

Najveća brzina kretanja vozila utvrđena je u petak, 10. srpnja, u 17.34 sata na državnoj cesti broj 28, u Kenđelovcu, kada je vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 148 kilometara na sat  iako je u rečenoj ulici brzina kretanja vozila prometnim znakom ograničena na 70 kilometara na sat.

Najveća koncentracija alkohola zabilježena je u subota, 11. srpnja, u 1.35 sati, u Ulici braće Radića u Koprivnici, kod 42 - godišnjeg vozača koji je upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 3,12 promila.

Ističemo i zaticanje 40  -godišnjeg vozača koji je, u petak, 10. srpnja, u 11.15 sati, u Ulici Nikole Tesle u Križevcima, zatečen kako prije stjecanja prava, upravlja osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,77 promila. Vozač je bio uhićen.

Tijekom pojačanog nadzora prometa u činjenju prekršaja zatečena su dva recidivista koji su počinili tri prometna prekršaja (upravljanje pod utjecajem alkohola, upravljanje prije stjecanja prava i nepropisno kretanje kolnikom).

Tijekom pojačanog nadzora vikendom izvršen je nadzor 36 mladih vozača kojom prilikom je utvrđeno 16 prekršaja od čega četiri prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola (0,00 do 0,50 g/kg – 2, od 1,00 do 1,50 g/kg – 1, više od 1,50 g/kg - 1), četiri prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, dva prekršaja neposjedovanja vozačke dozvole kod sebe, prekršaj prekoračenja dopuštene brzine kretanja, prekršaj nezaustavljanja vozila na crveno svjetlo semafora, prekršaja kretanja brzinom neprimjerenom uvjetima, prekršaj povećanja brzine koji je doveo do proklizavanja kotača i dva prekršaja nepropisnog kretanja kolnikom. 

Najveći alkohol kod mladih vozača, utvrđen je u 0.30 sati u nedjelju, 12. srpnja, u Ulici braće Radića u Koprivnici, kod 20 - godišnjeg vozača koji je upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,91 promila, pri čemu vozač nije zaustavio svoje vozilo sukladno značenju upaljenog crvenog svjetla semafora, nije kod sebe imao vozačku dozvolu te je prilikom pokretanja vozila toliko povećao brzinu da je došlo do proklizavanja kotača.

Tijekom predstojećeg tjedna policijski službenici će, i nadalje, pozornost posvećivati činjenju najtežih prometnih prekršaja povezanih sa stradavanjima osoba u prometu na cestama odnosno tzv. „4 glavnim ubojicama u prometu“, kao i nadzoru mladih vozača, vozača mopeda i motocikala, te recidivista.
 

Priopćenja | Promet i vozila