Rezultati pojačanog nadzora prometa tijekom vikenda - biciklista upravljao pod utjecajem alkohola od 2,71 promil

Tijekom vikenda ukupno je sankcionirano 286 prometnih prekršaja

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 17. do 20. srpnja, na području Policijske uprave koprivničko – križevačke zabilježene su četiri prometne nesreće od kojih jedna prometna nesreća s poginulom osobom i jedna nesreća s ozlijeđenom osobom čija će kvalifikacija biti poznata po zaprimanju liječničke dokumentacije.

Uzroci prometnih nesreća bili su brzina neprimjerena uvjetima, nepropisno kretanje kolnikom, nepropisno skretanje i oduzimanje prednosti prolaska. 

U subotu, 18. srpnja, oko 17.50 sati u Ulici grada Vukovara u Đurđevcu, zbog brzine neprimjerene uvjetima, 23 – godišnji vozač, izgubio je nadzor nad motociklom i istim sletio van kolnika. Nakon slijetanja vozača motocikla s kolnika, došlo je do udara tijela vozača u most. Uslijed zadobivenih ozljeda vozač motocikla je preminuo na mjestu nesreće. Vozač motocikla koristio je zaštitnu kacigu.

Tijekom vikenda ukupno je sankcionirano 286 prometnih prekršaja od kojih 39 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 154 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 22 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i 10 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela. Šest vozača je bilo uhićeno, dok je jedan vozač bio smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Provedeno je šest žurnih prekršajnih postupaka, a dva vozača su predana u zatvor u Bjelovar.

Najveća brzina kretanja vozila utvrđena je u subotu, 18. srpnja, u 14.09 sati, u Kenđelovcu, kada je vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 136 kilometara na sat iako je u navedenoj ulici brzina kretanja vozila prometnim znakom ograničena na 70 kilometara na sat.

Najveća koncentracija alkohola zabilježena je u subota, 18. srpnja, u 20.40 sati, u Ulici Poljanec u Koprivničkim Bregima, kod 50 – godišnjeg vozača koji je upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 2,71 promil.

Ističemo i zaticanje 27 – godišnjeg vozača koji je u nedjelju, 19. srpnja, u 0.10 sati, u Zagrebačkoj ulici u Koprivnici, zatečen kako za vrijeme izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije, pod utjecajem alkohola od 1,33 promila upravlja osobnim automobilom. Vozač je bio uhićen.

Tijekom pojačanog nadzora vikendom izvršen je nadzor nad 64 mlada vozača te je utvrđeno 10 prekršaja od čega šest prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola (0,00 do 0,50 g/kg – 3, od 0,50 do 1,00 g/kg – 3), dva prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, prekršaj nepropisnog korištenja mobitela i prekršaj oduzimanja prednosti prolaska. 

Najveći alkohol kod mladih vozača, utvrđen je u 5.23 sata, u ponedjeljak, 20. srpnja, u Kalničkoj ulici u Gornjoj Rijeci, kod 23 – godišnjeg vozača koji je upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 0,93 promila.

Od 23 do 5 sati, 18./19. srpnja, Policijska postaja Križevci provela je akciju nadzora alkoholiziranosti vozača i mladih vozača. Izvršen je nadzor 44 vozača od kojih 21 mladi vozač i utvrđeno šest prekršaja. Utvrđeno je pet prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohol, od kojih dva prekršaja kod mladih vozača i prekršaj neposjedovanja vozačke dozvole. Tijekom akcije dva vozača su bila uhićen i protiv njih je proveden žurni prekršajni postupak.

Tijekom 18./19. srpnja, Postaja prometne policije Koprivnica provela je akciju nadzora vozača na prometnicama. Izvršen je nadzor 70 vozača od kojih 21 mladi vozač, utvrđeno je 44 prekršaja. Utvrđeno je 16 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohol, od kojih dvoje mladih vozača. Iz prometa je isključeno 16 vozača od kojih su tri vozača uhićena i protiv njih je proveden žurni prekršajni postupak.

Policijski službenici će i nadalje, pozornost posvećivati činjenju najtežih prometnih prekršaja povezanih sa stradavanjima osoba u prometu na cestama odnosno tzv. „4 glavnim ubojicama u prometu“, kao i nadzoru mladih vozača, vozača mopeda i motocikala, te recidivista.
 

Priopćenja | Promet i vozila