Rezultati pojačanog nadzora prometa - Biciklista upravljao pod utjecajem alkohola od 2,70 promila

Ukupno je utvrđeno 237 prometnih prekršaja

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda i poduzimanja pojačanih aktivnosti u cestovnom prometu, od 14. do 17. kolovoza 2020.g., na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježene su dvije prometne nesreće, od kojih prometna nesreća s ozlijeđenim osobama u kojoj su dvije osobe ozlijeđene i prometna nesreća s materijalnom štetom kao jedinom posljedicom. Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su vožnja na nedovoljnoj udaljenosti (1) i nepropisna vožnja unatrag (1). U prometnim nesrećama dva vozača bila su pod utjecajem alkohola, dok mladi vozači nisu evidentirani kao počinitelji prometnih nesreća.

Ukupno je utvrđeno 237 prometnih prekršaja od kojih 37 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 119 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 21 prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa i autosjedalica, devet prekršaja nepropisnog korištenja mobitela i dva prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje.

Tijekom provedbe pojačanog nadzora jedan vozač je bio smještan u posebnu prostoriju policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva, a sedam vozača je bilo uhićen, te su prema četiri vozača provedeni žurni prekršajni postupci pri nadležnim sudom gdje su im izrečene novčane kazne i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije.

Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u subotu, 15. kolovoza 2020.g., u 18.20 sati u Đurđevcu kod 49-godišnjeg vozača koji je upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 2,70 promila.

Najveća brzina kretanja vozila utvrđena je u petak, 14. kolovoza 2020.g., u 16.23 sati u Kenđelovcu kada je vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 119 kilometara na sat iako je brzina prometnim znakom ograničena na 70 kilometara na sat.

U činjenju prometnih prekršaja tijekom vikenda zatečeno je sedam recidivista. Tijekom pojačanog nadzora kontrolirano je 26 mladih vozača, dok su isti počinili sedam prekršaja od kojih pet prekršaja upravljanja pod utjecajem alkohola. Najveća koncentracija alkohola kod mladih vozača utvrđena je u nedjelju, 16. kolovoza, u 2.57 sati u Virovskoj ulici u Molvama kod 23-godišnjeg vozača koji je pod utjecajem alkohola od 1,02 promila upravljao osobnim automobilom.

Tijekom predstojećeg tjedna policijski službenici će, i nadalje, pozornost posvećivati činjenju najtežih prometnih prekršaja povezanih sa stradavanjima osoba u prometu na cestama odnosno tzv. „4 glavnim ubojicama u prometu“, kao i nadzoru mladih vozača, vozača mopeda i motocikala te recidivista.

Zbog pogoršanja vremenskih prilika uslijed kišnih oborina koje nam predstoje tijekom tjedna, sve sudionike u prometu pozivamo na povećani oprez, međusobno uvažavanje i poštivanje prometnih propisa.
 

Priopćenja | Promet i vozila