Brzina – najčešći uzrok prometnih nesreća

Tijekom prvih sedam mjeseci 2020. godine na području Policijske uprave zabilježena je 71 prometna nesreća ili 23 posto prometnih nesreća zbog nepropisne i neprilagođene brzine

Foto: Ilustracija

Tijekom prvih sedam mjeseci 2020. godine na području Policijske uprave zabilježena je 71 prometna nesreća ili 23 posto prometnih nesreća zbog nepropisne i neprilagođene brzine.  Uslijed nepropisne brzine zabilježeno je 11 prometnih nesreća, dok je zbog brzine neprimjerene uvjetima zabilježeno 60 prometnih nesreća.
 
Brzina je bila uzrok događanja dvije prometne nesreće s poginulim osobama, 34 prometne nesreće s ozlijeđenim osobama i 35 prometnih nesreća s materijalnom štetom. U ovim nesrećama stradalo je 46 osoba u kojima su dvije osobe smrtno stradale (67 % ukupno smrtno stradalih), sedam osoba je teško ozlijeđeno (36 % ukupno teško ozlijeđenih), a 37 osoba je lakše ozlijeđeno (40 % ukupno lakše ozlijeđenih).
 
U odnosu na prvih sedam mjeseci 2019. g., ukupan broj prometnih nesreća uslijed nepropisne brzine je smanjen je za 17 nesreća ili 19 posto. Broj prometnih nesreća s poginulim osobama je povećan ja za jednu prometnu nesreću ili 100 posto, dok je broj prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama smanjen za tri nesreće ili 8 posto. Ukupan broj stradalih osoba je smanjen za 11 osoba ili 19 posto. Smanjen je broj teško ozlijeđenih osoba za šest osoba ili 46 posto, dok je broj lakše ozlijeđenih smanjen za šest osoba ili 14 posto. Broj smrtno stradalih osoba je povećan za jednu osobu ili 100 posto.
 
Prometne nesreće uslijed brzine su se najčešće događale u dane vikenda (petak – 12, subota – 17, nedjelja – 14) kada je zabilježen 61 posto prometnih nesreća uslijed nepropisne brzine. Najviše je, po vrstama prometnih nesreća, zabilježeno slijetanja vozila sa ceste (39). Na prometnicama u naselju zabilježeno je 60 prometnih nesreća (85 %), a na prometnicama van naselja 11 prometnih nesreća (15 %).
 
Od prometnica na kojima su zabilježene prometne nesreće uslijed nepropisne brzine, zbog smrtnog stradavanja osoba, ističe se lokalna cesta u Sirovoj Kataleni (subota od 17 do 18 sati) i državna cesta DC 2, Ulica grada Vukovara u Đurđevcu (subota od 17 do 18 sati).
 
Tijekom prvih sedam mjeseci 2020. g. policijski službenici sankcionirali su 11.972 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od kojih je sankcionirano  4.549 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja (38 %).
 
U odnosu na prvih sedam mjeseci 2019. godine broj sankcioniranih prekršaja vezanih uz brzinu povećan je za 34 posto (2019. – 3.769).
 
Sankcionirano je 105 prekršaja kretanja brzinom neprimjerenom uvjetima, 4.429 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja vozila u naselju i 15 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja van naselja. Najviše je zabilježeno prekoračenja dopuštenih brzina kretanja u naselju od 20 do 30 kilometara na sat (2.248). 
           
Kako bi se smanjilo stradavanje osoba u prometnim nesrećama, sve vozače podsjećamo da su dužni poštivati ograničenja brzine kretanja vozila izražene prometnim znakom ili prometnim propisom. Podsjećamo da značenje prometnog znaka ograničenja brzine kretanja vrijedi od mjesta gdje je prometni znak postavljen do prvog raskrižja, osim ako rečeni znak nije postavljen na prometnom znaku naziva naseljenog mjesta.
 
Vozače podsjećamo da su dužni brzinu kretanja svog vozila prilagoditi postavljenim prometnim znakovima, stanju i uvjetima  na kolniku, gustoći prometa, uvjetima vidljivosti i vremenskim prilikama, kako bi se u svakom trenutku mogli sigurno zaustaviti ili poduzeti drugu radnju.
 
Savjetujemo smanjenje brzine kretanja tijekom kišnih oborina, te mokrih i klizavih kolnika, ali i prilikom približavanja obilježenim pješačkim prijelazima, raskrižjima, zavojima, prijevojima, mostovima i nadvožnjacima kako bi se izbjegli naleti na vozila u koloni ili pješake, te slijetanja vozila sa ceste.
 
Kako bi se poboljšalo stanje sigurnosti u cestovnom prometu na području Policijske uprave koprivničko - križevačke, do kraja godine, intenzivirati će se nadzor brzine kretanja vozila.
 
 

Pisane vijesti | Promet i vozila