Rezultati pojačanog nadzora prometa - Biciklista upravljao pod utjecajem alkohola od 2,31 promil

Tijekom vikenda ukupno je sankcionirano 209 prometnih prekršaja

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 2. do 5. listopada, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je 12 prometnih nesreća od kojih pet prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama. U nesrećama je sedam osoba ozlijeđeno.

Uzroci događanja ovih nesreća bili su oduzimanje prednosti prolaska (4), brzina neprimjerena uvjetima (2), vožnja na nedovoljnoj udaljenosti (2), nepropisno kretanje kolnikom (2), nepropisna vožnja unazad i umor vozača.

Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su četiri prometne nesreće od kojih jednu prometnu nesreću u kojoj je vozač bicikla koji je istu, pod utjecajem alkohola, izazvao lakše ozlijeđen.
Mladi vozači izazvali su dvije prometne nesreće od čega jednu prometnu nesreću s dvije ozlijeđene osobe. Mlada vozačica koja je izazvala prometnu nesreću s ozlijeđenim osobama je i sama u njoj ozlijeđena. Mladi vozači su nesreće izazvali radi brzine neprimjerene uvjetima i vožnje na nedovoljnoj udaljenosti. Mladi vozač koji je izazvao prometnu nesreću s materijalnom štetom bio je pod utjecajem alkohola.

Tijekom vikenda ukupno je sankcionirano 209 prometnih prekršaja od čega 27 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 94 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 15 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i pet prekršaja nepropisnog korištenja mobitela.
Tijekom provedbe pojačanog nadzora četiri vozača su bila smještena u posebnu prostoriju policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva, a dva vozača su bila uhićena. Protiv jednog vozača (recidiviste) slijedi provođenje žurnog prekršajnog postupka u prijepodnevnim satima 5. listopada 2020. g. na Općinskom sudu u Koprivnici.

Najveća brzina kretanja vozila utvrđena je u petak, 2. listopada, u 21.39 sati, na otvorenom dijelu državne ceste broj 41 između Peteranca i Koprivnice kada je 33-godišnji vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 145 kilometara na sat iako je na rečenoj dionici brzina kretanja vozila prometnim znakom ograničena na 90 kilometara na sat, da bi nakon toga nastavio kretanje Peteranskom cestom u Koprivnici krećući se brzinom od 116 kilometara na sat iako je u rečenoj ulici brzina kretanja vozila prometnim znakom ograničena na 70 kilometara na sat.
Ističemo i vozače koji su upravljali osobnim automobilima u nedjelju, 4. listopada, u 9.59 sati, na državnoj cesti broj 2 u Ulici Stjepana Radića u Budančevici krećući se brzinom od 127 kilometara na sat i u ponedjeljak, 5. listopada, u 1.20 sati, na državnoj cesti broj 22 u Kenđelovcu krećući se brzinom od 126 kilometara na sat iako su na rečenim dionicama državne ceste brzine kretanja vozila prometnim znakom ograničene na 70 kilometara na sat.

Najveća koncentracija alkohola zabilježena je u petak, 2. listopada, u 14.16 sati, u Herešinskoj ulici u Koprivnici, kod 68 - godišnjeg vozača koji je upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 2,31 promil.

Tijekom pojačanog nadzora vikendom izvršen je nadzor 35 mladih vozača kojom prilikom je utvrđeno osam prekršaja od kojih dva prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola (0,00 do 0,50 g/kg – 1, više od 1,50 g/kg – 1), prekršaj upravljanja vozilom neprilagođenom brzinom, dva prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, prekršaja nepropisnog korištenja mobitela, prekršaj nenošenja vozačke dozvole i jedan prekršaj nepropisnog kretanja kolnikom.
Najveća koncentracija alkohola kod mladog vozača utvrđena je u nedjelju, 4. listopada, u 2.40 sati, u Ulici Stjepana Radića u Đurđevcu, kada je 20-godišnji, mladi, vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,73 promila pri čemu je zbog nepropisnog kretanja kolnikom, izazvao prometnu nesreću s materijalnom štetom. Mladi vozač je bio smješten u posebnu prostoriju policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Tijekom predstojećeg tjedna policijski službenici će, i nadalje, pozornost posvećivati činjenju najtežih prometnih prekršaja povezanih sa stradavanjima osoba u prometu na cestama odnosno tzv. „4 glavnim ubojicama u prometu“, kao i nadzoru mladih vozača, recidivista i vozača mopeda, motocikala i bicikala.
 

Priopćenja | Promet i vozila