Najava pojačanog nadzora vozača teretnih automobila i autobusa

Od 12. do 18. listopada 2020. g. na području Policijske uprave koprivničko-križevačke provesti će se pojačani nadzor teretnih automobila i autobusa

Foto: Ilustracija

Tijekom devet mjeseci 2020. godine vozači teretnih automobila prouzročili su 51 prometnu nesreću od kojih 10 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama. U prometnim nesrećama teško su ozlijeđene dvije osobe, dok je osam osoba lakše ozlijeđeno. Najčešći uzroci događanja nesreća bili su nepropisna vožnja unazad (11), neprilagođena brzina (9), oduzimanje prednosti prolaska (7) nepropisno pretjecanje (5) i nepropisno kretanje kolnikom (4). Pod utjecajem alkohola bilo je sedam vozača teretnih automobila.
 
U istom razdoblju zabilježena je jedna prometna nesreća s materijalnom štetom koju je zbog nepropisnog kretanja kolnikom, izazvao vozač autobusa.
           
Kako bi se smanjio broj prometnih prekršaja i prometnih nesreća koje čine vozači teretnih automobila i autobusa, te povećala sigurnost svih sudionika u prometu, od 12. do 18. listopada 2020. g. na području Policijske uprave koprivničko-križevačke provesti će se pojačani nadzor teretnih automobila i autobusa.
 
Prilikom pojačanog nadzora pozornost će biti, prvenstveno, posvećena nadzoru ispravnosti vozača i vozila odnosno provjeri alkoholiziranosti vozača, valjanosti vozačke i prometne dozvole, valjanosti tehničke ispravnosti vozila, preventivnih periodičkih tehničkih pregleda vozila, poštivanju ograničenja brzina kretanja, korištenja sigurnosnog pojasa, korištenja mobitela, najveće dopuštene mase i osovinskog opterećenja, radnog vremena i korištenja obveznih odmora vozača.
 
Tijekom pojačanog nadzora nadzirati će se promet teretnih automobila i autobusa na svim cestama, pri čemu će se posebna pozornost posvetiti autobusima kojima se organizirano prevoze djeca.
 
Tijekom provedbe pojačanog nadzora, sankcionirati će se i svako drugo grubo kršenje prometnih propisa.

Najave | Promet i vozila