Oprezno u prometu tijekom blagdana!

Policijski službenici će tijekom predstojećih božićnih blagdana odnosno od 24. do 28. prosinca u cilju osiguranja maksimalne sigurnosti svih sudionika u cestovnom prometu na području Policijske uprave koprivničko-križevačke vršiti nadzor prometa

Foto: Ilustracija

Uoči Božićnih blagdana na prometnicama nas očekuje povećana frekvencija vozila, a što će poglavito biti izraženo u centrima gradova i u zonama većih trgovačkih centara te može povremeno doći do sporijeg odvijanja prometa. Slijedom toga građane molimo za međusobno uvažavanje i strpljenje. Ove godine, zbog epidemiološkim mjera radi suzbijanja zarazne bolesti COVID-19, očekujemo manje vozila kojima će se tranzitirati područjem ove Policijske uprave.

Kako bi se osiguralo optimalno odvijanje prometa, policijski službenici će, po potrebi, vršiti fizičku regulaciju prometa te je potrebno postupati sukladno njihovim znacima. Kako bi vikend i božićni blagdani protekli u radosti i sreći, na sve sudionike cestovnog prometa apeliramo da budu izrazito oprezni i poštuju prometne propise i znakove.
Zasebno naglašavamo nužnost poštivanja prometnih znakova i poštivanje značenja svjetala semafora kojima se regulira pravo prvenstva prolaska raskrižjima te nužnost poštivanja prometnih znakova koji se odnose na ograničenja brzine kretanja vozila. Na vozače motornih vozila apeliramo da brzinu kretanja svojih vozila smanje za vrijeme mokrih i klizavih kolnika, smanjene vidljivosti radi magle ili  kiše, noću, ali i da prilagode istu karakteristikama prometnice, prometnim znacima i frekvenciji pješaka i vozača bicikala. Na vozače apeliramo da ne ulijeću u „škare“ i da „ne krate zavoje“ te da ne vrše pretjecanje zaustavljenih vozila u koloni, kao i da ne pretječu vozila u zoni obilježenih pješačkih prijelaza.
Na sve vozače apeliramo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima, već da upravljanje vozilom prepuste osobi koja nije konzumirala alkohol i koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu ili da koriste usluge javnog prijevoza ili taxi-službe odnosno da koriste institut tzv. „dogovornog vozača“.

Ističemo da je za mlade vozače dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 g/kg odnosno da isti imaju apsolutnu zabranu upravljanja vozilima nakon  konzumacije alkoholnih pića.
Pješake podsjećamo da za svoje kretanje koriste nogostupe i obilježene pješačke prijelaze te da se prije prelaska ceste uvjere da istu mogu sa sigurnošću prijeći. Pješake molimo da ne stupaju na kolnik između parkiranih vozila. Kako se u ovo zimsko vrijeme brzo smrači, pješake podsjećamo da tijekom noći i u uvjetima smanjene vidljivosti trebaju, kako bi bili što uočljiviji ostalim sudionicima u prometu, biti dodatno označeni pomoću reflektirajuće materije ili izvora svjetlosti.

Vozače bicikala podsjećamo da se trebaju kretati biciklističkim stazama i trakama i da se prije prelaska kolnika trebaju uvjeriti da isti mogu sa sigurnošću prijeći. Na vozače bicikala apeliramo da ne upravljaju svojim vozilima po nogostupima i obilježenim pješačkim prijelazima kako bi se izbjegle prometne nesreće. Ističemo da vozači bicikala tijekom noći i u uvjetima smanjene vidljivosti (magla, kiša) trebaju biti označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili reflektirajućom materijom te da na biciklima moraju imati upaljeno prednje bijelo i stražnje crveno svjetlo. Vozače podsjećamo da ne zaustavljaju ili parkiraju svoja vozila u zoni raskrižja i obilježenih pješačkih prijelaza te na mjestima na kojima će otežati normalno odvijanje prometa. Također, apeliramo na vozače da prilikom skretanja, pretjecanja, vožnje unazad i uključivanja u promet poštuju prometna pravila i uvjere se, prije započinjanja rečenih radnji, da ih mogu sigurno izvršiti. 

Policijski službenici će tijekom predstojećih božićnih blagdana odnosno od 24. do 28. prosinca u cilju osiguranja maksimalne sigurnosti svih sudionika u cestovnom prometu na području Policijske uprave koprivničko-križevačke vršiti nadzor prometa.
 
Posebna pozornost posvetiti će se nadzoru brzine kretanja vozila, upravljanju vozilima pod utjecajem alkohola i/ili droga, upravljanju vozilima prije stjecanja prava na upravljanje ili za vrijeme zabrane te nadzoru korištenja sigurnosnog pojasa, uključujući i prijevoz djece u vozilima, nadzoru pravilnog korištenja mobitela, nadzoru recidivista u činjenju prometnih prekršaja i mladih vozača.
 
Sretne, zdrave i sigurne blagdane želi Vam Policijska uprava koprivničko-križevačka.
 
 

Pisane vijesti | Promet i vozila