Prouzročio prometnu nesreću s materijalnom štetom i napustio mjesto događaja

Foto: Ilustracija

U protekla 24 sata na području Policijske uprave zabilježena je jedna prometna nesreća s materijalnom štetom kao jedinom posljedicom.
 
Prometna nesreća s materijalnom štetom
 
Jučer, 11. ožujka, oko 11.35 sati, u Križevcima u Ulici kralja Tomislava 19-godišnji vozač upravljao je skupom vozila-teretni automobil Man koprivničke registarske oznake i priključno vozilo koprivničke registarske oznake. Dolaskom do prijelaza ceste preko željezničke s postavljenim uređajima za zatvaranje prometa (polubranici) i uređaji kojima se daju svjetlosni i zvučni znaci, bez zaustavljanja je započeo prelaziti u trenutku kada su se polubranici počeli spuštati te je priključno vozilo udarilo u polubranik. Vozač je vozilom napustio mjesto događaja te je naknadno pronađen i protiv njega će biti pokrenut prekršajni postupak.

Dobro je podsjetiti

Obveze vozača kod događanja prometnih nesreća


U slučaju događanja prometne nesreća u kojoj je uzrokovana samo materijalna šteta na vozilima sudionici su dužni odmah ukloniti vozila s kolnika, omogućiti nesmetano odvijanje prometa, popuniti i potpisati Europsko izvješće o nesreći ili na drugi način razmijeniti osobne podatke i podatke o vozilima. Vozači ne smiju napustiti mjesto prometne nesreće prije nego ispune i potpišu Europsko izviješće ili na drugi način ne razmijene osobne podatke i podatke o vozilima.

U slučaju događanja prometne nesreće samo s materijalnom štetom kad na mjestu nesreće nema vlasnika vozila ili vlasnika druge oštećene stvari, vozač je dužan vlasniku ostaviti podatke o sebi i vozilu kojim je uzrokovao prometnu nesreću.

Vozač koji odmah, ukoliko je to moguće, ne ukloni vozilo i omogući nesmetano odvijanje prometa kaznit će se novčanom kaznom od 500 kuna.

Novčanom kaznom od 3000 do 7000 kuna kaznit će se vozač ako drugom sudioniku u prometnoj nesreći ili osobi vlasniku oštećenog vozila ili druge stvari ne ostavi svoje podatke ili ne popuni Europsko izvješće i napusti mjesto prometne nesreće. Vozaču će se izreći zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom odgovarajuće kategorije u trajanju od najmanje 6 mjeseci i 3 negativna prekršajna boda.

 

Pisane vijesti | Promet i vozila