Edukacija mladih vozača u Starigradu i Reki

Svojim odgovornim ponašanjem u prometu sačuvajte svoj život i zdravlje, kao i život i zdravlje drugih sudionika u prometu. Budite odgovorni sudionici u prometu!

Foto: Pu koprivničko-križevačka

U petak, 3. rujna 2021. godine na prostoru Nogometnog kluba Starigrad i Nogometnog kluba Reka, policijska službenica Postaje prometne policije Koprivnica, provela je info točke - edukacije usmjerene na članove rečenih nogometnih klubova, a koji su ujedno i mladi vozači.

Cilj provođenja ovih preventivnih aktivnosti bila je edukacija i skretanje pozornosti na mlade vozače koji su nerijetko učesnici, ali i počinitelji prometnih nesreća.
Prisutnima je skrenuta pozornost na najčešće uzroke događanja prometnih nesreća - alkohol i brzina, a često im pažnju odvlači i moderna tehnologija - mobitel, slanje poruka, odabir CD-a ili radio postaje.  

Također, nerijetko je želja za dokazivanjem i prihvaćanjem u društvu jača od poštivanja prometnih propisa i praćenja prometne situacije ispred i oko vozila, pa se često susreću primjeri kada mladi vozači stisnu papučicu gasa, postižu vozilom velike brzine, a u kombinaciji s nedozvoljenim količinama alkohola u organizmu te drugim opojnim sredstvima, uzrokuju prometne nesreće.

Ujedno mladi vozači savjetovani su da:

- nipošto ne upravljaju vozilom ukoliko su pod utjecajem alkohola ili droga ili ste umorni,
- prilikom izlazaka, u društvu odrede osobu koja neće konzumirati alkoholna pića i koja će biti zadužena za vožnju vozilom – tzv. dogovorni vozač,
- čim sjednu u vozilo bilo kao vozač ili putnik, na pravilan način koristite sigurnosni pojas jer sigurnosni pojas spašava život,
- pridržavaju se svih prometnih propisa i znakova, posebice onih o ograničenju brzine kretanja, pretjecanja, poštivanja prednosti prolaska i parkiranja. 

Apeliramo na roditelje mladih vozača da obrate pažnju na činjenicu da nakon stjecanja uvjeta za upravljanje i dobivanja vozačke dozvole, proces osposobljavanja vozača nije završen. Na mnoge situacije koje se događaju u prometu, mladi vozači nisu naučeni u auto-školi. Svojim prisustvom i savjetima skrenite im pažnju na neadekvatno i pravilno ponašanje, te ih usmjerite da budu bolji vozači i unaprijede svoj način vožnje. 

Mladi vozači – razmislite, pred vama je cijeli život. Svojim odgovornim ponašanjem u prometu sačuvajte svoj život i zdravlje, kao i život i zdravlje drugih sudionika u prometu.  Budite odgovorni sudionici u prometu!
 
 
 

Stranica