Rezultati pojačanog nadzora prometa - vozač osobnog automobila upravljao pod utjecajem alkohola od 2,44 promila

Sankcionirana su 173 prometna prekršaja

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 8. do 11. listopada 2021. godine na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je pet prometnih nesreća. Zabilježena je jedna prometna nesreća s ozlijeđenom osobom i četiri prometne nesreće s materijalnom štetom. Putnica u osobnom automobilu, zadobila je tjelesne ozljede, a kvalifikacija ozljeda će biti poznata po primitku liječničke dokumentacije. Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su: nepropisno kretanje kolnikom, oduzimanje prednosti prolaska, vožnja na nedovoljnoj udaljenosti i brzina neprimjerena uvjetima (2).

Mladi vozači izazvali su jednu prometnu nesreću s ozlijeđenom osobom i jednu prometnu nesreću s materijalnom štetom.  Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su tri prometne nesreće s materijalnom štetom.
 
Sankcionirana su 173 prometna prekršaja od čega 17 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, prekršaj odbijanja ispitivanja alkoholiziranosti, tr prekršaja odbijanja ispitivanja prisutnosti droge u organizmu, 67 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 23 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i sedam prekršaja nepropisnog korištenja mobitela.
 
Tijekom provedbe pojačanog nadzora tri vozača su bila uhićena, a jedan vozač je bio smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstava. Proveden je jedan žurni prekršajni postupak.
 
Najveća brzina kretanja vozila utvrđena je u petak, 8. listopada, u 21.28 sati, u Varaždinskoj ulici u Subotici Podravskoj, kada je, mladi, 20-godišnji vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 141 kilometar na sat iako je u rečenoj ulici brzina kretanja vozila ograničena na 80 kilometara na sat.

Ističemo i vozača koji je u subotu, 9. listopada, u 18.24 sati, u Majurcu, upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 121 kilometar na sat iako je u rečenoj ulici brzina kretanja vozila ograničena na 60 kilometara na sat.

Najveća koncentracija alkohola zabilježena je u nedjelju, 10. listopada, u 23.15 sati, u Gornjoj ulici u Novigradu Podravskom, kod 42-godišnjeg vozača koji je pod utjecajem alkohola od 2,44 promila upravljao osobnim automobilom.

Ističemo i 30-godišnjeg vozača koji je u nedjelju, 10. listopada, u 23.05 sati, u Ulici braće Radića u Peterancu, upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,22 promila, pri čemu je izazvao prometnu nesreću s materijalnom štetom. Vozač je uhićen.

Tijekom pojačanog nadzora prometa, izvršen je nadzor 48 mladih vozača. Mladi vozači su počinili 11 prometnih prekršaja od čega pet prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola (0,00 do 0,50 g/kg – 2, 05,00 do 01,00 g/kg – 1, od 1,00 do 1,50 g/kg – 1, više od 1,50 g/kg – 1), dva prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, tri prekršaja upravljanja vozilom neprilagođenom brzinom, prekršaj nepropisnog parkiranja vozila, prekršaj vožnje bez svjetala, prekršaj nepropisnog mimoilaženja, prekršaj odbijanja ispitivanja prisutnosti droge u organizmu i prekršaj nepropisno korištenja mobitela.

Ističemo zaticanje 23-godišnjeg vozača koji je u nedjelju, 10. listopada, u 00.55 sati u Ulici Ante Starčevića u Koprivnici zatečen kako upravlja osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,53 promila.

Ovim putem ukazujemo svim vozačima na nužnost prilagođavanja brzine kretanja karakteristikama i stanju prometnice, gustoći prometa, vremenskim prilikama i vidljivosti. Na vozače apeliramo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima na cesti. Ukazujemo i na nužnost poštivanja prednosti prolaska prilikom prometovanja raskrižjima i skretanja. Za poseban oprez molimo mlade vozače, vozače starije životne dobi i vozače koji su nedavno položili vozačke ispite.

Tijekom predstojećeg tjedna policijski službenici će, prilikom nadzora prometa, pozornost posvećivati nadzoru brzine kretanja, upravljanja pod utjecajem opojnih sredstava, prijevoza djece vozilima, korištenju sigurnosnog pojasa i mobitela, kao i nadzoru vozača teretnih vozila, autobusa i bicikala te recidivista.
 

Priopćenja | Promet i vozila