Rezultati pojačanog nadzora prometa tijekom vikenda - vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,49 promila

Sankcionirano je 249 prometnih prekršaja

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda od 11. do 14. ožujka 2022. godine, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježene su četiri prometne nesreće od čega jedna prometna nesreća s ozlijeđenom osobom u kojoj je jedna osoba lakše ozlijeđena i tri prometne nesreće s materijalom štetom.
Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su: oduzimanje prednosti prolaska, vožnja na nedovoljnoj udaljenosti (2) i brzina neprimjerena uvjetima.
Jednu prometnu nesreću izazvao je vozač pod utjecajem alkohola, dok mladi vozači nisu evidentirani kao počinitelji prometnih nesreća.
 
Sankcionirano je 249 prometnih prekršaja od čega 18 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 118 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 31 prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa, osam prekršaja nepropisnog korištenja mobitela, tri prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, dva prekršaja vožnje za vrijeme izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja i tri prekršaja upravljanja neregistriranim i tehnički neispravnim vozilom.
 
Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u petak, 11. ožujka 2022.g. u 20.30 sati na cesti Đurđevac - Kalinovac kod 33-godišnjeg vozača osobnog automobila, koji je upravljao pod utjecajem alkohola od 2,49 promila. Vozač je bio smješten u posebnu prostoriju policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva.
 
Najveća brzina kretanja zabilježena je u subotu, 12. ožujka 2022.g. u 8.36 sati na državnoj cesti broj 28 u Kenđelovcu, kada se vozač osobnog automobila kretao brzinom od 112 kilometara na sat iako je ograničenje 70 kilometara na sat.
 
Jedan vozača je bio uhićen, a jedan je bio smješten u posebnu prostoriju policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Tijekom pojačanog nadzora u prometu nisu zatečeni recidivisti.
 
Nadalje, izvršen je nadzor 16 mladih vozača. Mladi vozači su počinili osam prometnih prekršaja od čega jedan prekršaj prevoženja više osoba u vozilu od upisanih u prometu dozvolu, tri prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, dva prekršaja prekoračenja brzine kretanja vozila, prekršaj korištenja mobitela tijekom vožnje i jedan ostali prekršaj.

Dobro je podsjetiti

Sve vozače podsjećamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, obzirom da konzumacija alkoholnih pića negativno utječe na vozačke sposobnosti, dok upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba u istima.

Na pješake i vozače bicikala apeliramo da budu oprezni noću i uvjetima smanjene vidljivosti te da za svoje skretanje koriste površine namijenjene pješacima odnosno vozačima bicikala.

Također, podsjećamo da vozači motornih vozila brzinu kretanja svog vozila trebaju uskladiti s ograničenjima brzina kretanja u naselju i van naselja, moraju pratiti događaje na prometnici, postavljenu prometnu signalizaciju, stanje kolnika i vremenske prilike i u skladu s time smanjiti brzinu kretanja svog vozila.

Vozači i putnici u motornim vozilima dužni su koristiti sigurnosni pojas, a djeca u vozilima moraju se prevoziti na stražnjim sjedalima uz obvezno korištenje  sigurnosnih pojaseva i dječjih autosjedalica.
Tijekom predstojećeg tjedna policijski službenici će, prilikom nadzora prometa, pozornost posvećivati nadzoru brzine kretanja, upravljanju pod utjecajem opojnih sredstava, prijevozu djece u vozilima, korištenju sigurnosnog pojasa i mobitela, kao i nadzoru vozača mopeda, motocikala, traktora i bicikala te recidivista.
 

Priopćenja | Promet i vozila