Rezultati pojačanog nadzora prometa tijekom vikenda - sankcionirano 218 prometnih prekršaja

Tijekom vikenda sankcionirano je 218 prometnih prekršaja

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda od 18. do 21. ožujka 2022. godine, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježene su četiri prometne nesreće s materijalom štetom.  Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su nepropisno uključivanje u promet, oduzimanje prednosti prolaska, nepropisno mimoilaženje i neprilagođena brzina. Vozači pod utjecajem alkohola nisu evidentirani kao počinitelji prometnih nesreća, a mladi vozači evidentirani su kao počinitelji dvije prometne nesreće.
 
Sankcionirano je 218 prometnih prekršaja od čega 24 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 113 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 16 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, četiri prekršaja nepropisnog korištenja mobitela i četiri prekršaja upravljanja neregistriranim i tehnički neispravnim vozilom.
 
Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u subotu, 19. ožujka 2022. godine u 12.35 sati u Koprivnici u Ulici Dubovec, kod 58-godišnjeg vozača bicikla, koji je upravljao pod utjecajem alkohola od 1,71 promil.
 
Najveća brzina evidentirana je u nedjelju, 20. ožujka 2022. godine u Starigradu u Starogradskoj ulici, kada se vozač osobnog automobila kretao brzinom od 125 kilometara na sat iako je ograničenje 50 kilometara na sat.
 
Jedan vozač bio je uhićen, a dva smještena u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.
 
Izvršen je nadzor 50 mladih vozača. Mladi vozači počinili su šest prometnih prekršaja od čega dva prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, prekršaj nepropisnog korištenja mobitela, prekršaj nepropisnog parkiranja i dva ostala prekršaja u prometu.
 
Najveća koncentracija alkohola kod mladih vozača utvrđena je u nedjelju, 20. ožujka u 2.15 sati, u Koprivnici na  Florijanskom trgu,  kod 23-godišnjeg  mladog vozača koji je upravljao pod utjecajem alkohola od 0,94 promila.
 
Tijekom predstojećeg tjedna policijski službenici će, prilikom nadzora prometa, pozornost posvećivati nadzoru brzine kretanja vozila posebno tijekom akcije 24-satnog nadzora brzine kao i na upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola i opojnih sredstava, prijevoz djece u vozilima, korištenje sigurnosnog pojasa i mobitela, nadzor mladih vozača, vozača mopeda, motocikala, traktora i bicikala te nadzoru recidivista.
 
Pozivamo sve vozače da obrate veću pozornost na vozače mopeda, motocikala, traktore i bicikala koji su dolaskom toplijih dana sve više prisutni u prometu te apeliramo na  nužnost poštivanja prometnih propisa, posebice onih koji se odnose na poštivanje prednosti prolaska i prilagodbu brzine kretanja uvjetima karakteristikama i stanju prometnice, gustoći prometa, vremenskim prilikama i vidljivosti. Posebno naglašavamo da se prije vršenja radnji vozilom u prometu kao što su pretjecanje, skretanje i uključivanje u promet nužno uvjeriti da se radnja može sigurno izvesti.
 

Priopćenja | Promet i vozila