Najava pojačanog nadzora prometa tijekom vikenda

U cilju održavanja povoljnog stanja sigurnosti i ovog vikenda, na području policijske uprave provodit će se pojačani nadzor prometa, u sklopu kojeg će se danas, 10. lipnja provesti pojačani nadzor prometa na tzv. „4 glavne ubojice u prometu“, a na području Policijske postaje Đurđevac u subotu, 11. lipnja, održati će se akcija nadzora alkoholiziranosti vozača i mladih vozača

Foto: Ilustracija

Tijekom svibnja 2022. godine na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je 87 prometnih nesreća od čega 24 prometne nesreće s ozlijeđenim osobama i 63 prometne nesreće s materijalnom štetom.
 
U prometnim nesrećama sedam osoba zadobilo je teške, a 32 osobe zadobile su lake tjelesne ozljede. Vozači pod utjecajem alkohola počinili su 18 prometnih nesreća, a mladi vozači 14 prometnih nesreća.

Najčešće okolnosti događanja prometnih nesreća bile u nepropisno kretanje vozila na kolniku (19), neprilagođena brzina (13), nepropisna vožnja unatrag (10) i vožnja na nedovoljnoj udaljenosti (10).
 
U cilju održavanja povoljnog stanja sigurnosti i ovog vikenda, od 14 sati, u petak, 10. lipnja do 7 sati, u ponedjeljak, 13. lipnja, na području policijske uprave provodit će se pojačani nadzor prometa, u sklopu kojeg će se danas, 10. lipnja provesti pojačani nadzor prometa na tzv. „4 glavne ubojice u prometu“, a na području Policijske postaje Đurđevac u subotu, 11. lipnja, održati će se akcija nadzora alkoholiziranosti vozača i mladih vozača.
 
Također, tijekom pojačanog nadzora prometa posebna pozornost posvetit će se upravljanju vozilima pod utjecajem alkohola, droga i/ili lijekova, nadzoru brzine kretanja, nadzoru korištenja sigurnosnog pojasa i pravilnog prijevoza djece u vozilima, nadzoru upravljanja vozilima prije stjecanja prava ili za vrijeme zabrane, nadzoru korištenja mobitela, mladih vozača i recidivista te nadzoru vozača bicikala, mopeda, motocikala i traktora.
 
Vozače podsjećamo na nužnost poštivanja najvećih dopuštenih brzina kretanja vozila.
 
Ističemo da je potrebno poštivati prvenstvo prolaska prilikom prometovanja raskrižjima, ali i prilikom skretanja ulijevo na ravnom cestovnom potezu.
 
Naglašavamo da alkohol negativno utječe na vozače te apeliramo na osobe koje su konzumirale alkoholna pića da ne upravljaju vozilima, a prije vršenja radnji vozilom u prometu (pretjecanja, obilaženja, skretanja, uključivanja u promet i vožnje unatrag) vozači se moraju uvjeriti da radnju mogu sigurno izvesti i da pritom neće ugroziti sebe i ostale sudionike u prometu.
 
Vozače traktora podsjećamo da ne upravljaju prije stjecanja prava odnosno bez položenog vozačkog ispita, ne konzumiraju alkoholna pića, ne upravljaju traktorom ukoliko su umorni i pod utjecajem lijekova, da o promjeni smjera kretanja ili zaustavljanja pravovremeno obavijeste ostale sudionike u prometu, ne prevoze veći broj putnika od broja koji je upisan u prometnu dozvolu i da iste prevoze na siguran način (da ne sjede na stranicama priključnog vozila ili  stoje na dijelu između traktora i priključnog vozila i sl.).
 
Isto tako, u uvjetima smanjenje vidljivosti i noću potrebno je osvijetliti priključna vozila i teret na istima – katadiopterima i trokutima te iste osigurati od pada i rasipanja.
 
 
 

Pisane vijesti | Promet i vozila