Dan bez poginulih u prometu

Stoga će se u srijedu, 21. rujna 2022. godine, od 00,00 do 24,00 sata, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke provesti 24-satna akcija nadzora tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ i mladih vozača

Foto: Ilustracija

Tijekom prvih osam mjeseci 2022. godine na području Policijske uprave koprivnički-križevačke zabilježeno je 579 prometnih nesreća od čega šest s poginulim osobama, 159 s ozlijeđenim osobama i 414 s materijalnom štetom. U  prometnih nesreća smrtno je stradalo šest osoba, dok je 51 osoba zadobila teške tjelesne ozljede, a 179 osoba lakše tjelesne ozljede. 
 
Praćenjem statističkih podataka prometnih nesreća, najčešći i glavni uzroci prometnih nesreća su tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, pojas mobitel) vezano uz rečeno, a  radi poboljšanja stanja sigurnosti u cestovnom prometu, ROADPOL u suradnji s Europskom komisijom providi projekt  „Roadpol Safety Days“ (Roadpol - dani sigurnosti u prometu) pod geslom „Stay alive and save lives“ (Ostani živ i spasi živote drugih).
 
Na web-stranici www.roadpolsafetydays.eu Projekta nalaze se sve informacije o ROADPOL danima sigurnosti u prometu, kao i „Prisega“ o poželjnom ponašanju svih sudionika u cestovnom prometu koja se može popuniti online.
 
Sukladno ROADPOL-ovom kalendaru aktivnosti za 2022 godinu, projekt će se provoditi od 16. do 22. rujna 2022. godine, a u sklopu projekta čelništvo ROADPOL-a je odabralo 21. rujna 2022. godine za dan bez poginulih u prometu.
 
Stoga će se u srijedu, 21. rujna 2022. godine, od 00,00 do 24,00 sata, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke provesti 24-satna akcija nadzora tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ i mladih vozača s posebnim naglaskom na nepropisno korištenje mobitela i sličnih uređaja koji imaju za posljedicu distrakciju vozača tijekom vožnje.
 

Osim nadzora alkoholiziranosti vozača, nadzor brzine kretanja, nadzor korištenja sigurnosnog pojasa, nadzora korištenja mobitela te nadzora mladih vozača, pozornost će se usmjeriti i na recidiviste, na vozače mopeda i motocikala te vozače osobnih prijevoznih sredstava.
 
Pojačani nadzor kretanja vozila vršiti će se u naseljenim mjestima, ali i na otvorenim dionicama cesta. Tijekom provedbe rečenog nadzora, policijski službenici sankcionirati će i sva druga gruba kršenja prometnih propisa.
 
Vezana vijest: ROADPOL-ovi Dani sigurnosti u prometu 16. – 22. rujna
 

Pisane vijesti | Promet i vozila