Najava pojačanog nadzora prometa tijekom vikenda

U cilju održavanja povoljnog stanja sigurnosti i ovog vikenda, od 14 sati u petak, 9. lipnja do 7 sati, u ponedjeljak 12. lipnja 2023. godine na području Policijske uprave koprivničko-križevačke provodit će se pojačani nadzor prometa

Foto: Ilustracija

Tijekom svibnja ove godine na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je 106 prometnih nesreća (2022. - 87), od čega 27 nesreća s ozlijeđenim osobama (2022. – 24) i 79 nesreća s materijalnom štetom (2022. – 63).
 
U ovim nesrećama sudjelovala su 283 sudionika, od kojih je pet teško ozlijeđeno (2022. – 8), a 40 je lakše ozlijeđeno (2022. – 31).
 
Počinitelji prometnih nesreća napustili su mjesto događaja u 17 nesreća, dok se za jednim počiniteljem još traga.
 
Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su 15 prometnih nesreća u kojima su teško ozlijeđene tri osobe, a lako njih 12.
 
Mladi vozači prouzročili su 19 prometnih nesreća, od čega tri nesreće s ozlijeđenim osobama i 16 s materijalnom štetom. U prometnim nesrećama četiri mlada vozača su lakše ozlijeđena.
 
Najčešće vrste prometnih nesreća bile su vožnja u slijedu, bočni sudar, slijetanje vozila s ceste, udar vozila u parkirano vozilo i vožnja u slijedu.
 
Najčešće okolnosti bile su neprilagođena brzina, nepropisno kretanje vozila na kolniku, vožnja na nedovoljnoj udaljenosti i nepoštivanje prednosti prolaska.
 
U cilju održavanja povoljnog stanja sigurnosti i ovog vikenda, od 14 sati u petak, 9. lipnja do 7 sati, u ponedjeljak 12. lipnja 2023. godine na području Policijske uprave koprivničko-križevačke provodit će se pojačani nadzor prometa.
 
U sklopu pojačanog nadzora, na području Policijske postaje Koprivnica provest će se akcija nadzora alkoholiziranosti vozača i mladih vozača. 
 
Tijekom pojačanog nadzora prometa posebna pozornost posvetit će se upravljanju vozilima pod utjecajem alkohola, droga i/ili lijekova, nadzoru brzine kretanja vozila, nadzoru korištenja sigurnosnog pojasa i pravilnog prijevoza djece u vozilima, nadzoru upravljanja vozilima prije stjecanja prava ili za vrijeme zabrane, nadzoru korištenja mobitela, mladih vozača i recidivista te nadzoru vozača bicikala i traktora.
 
Vozače podsjećamo na nužnost poštivanja najvećih dopuštenih brzina kretanja vozila. Ističemo da je potrebno poštivati prvenstvo prolaska prilikom prometovanja raskrižjima, ali i prilikom skretanja ulijevo na ravnom cestovnom potezu.
 
Naglašavamo da alkohol negativno utječe na vozače te apeliramo na osobe koje su konzumirale alkoholna pića da ne upravljaju vozilima, a prije vršenja radnji vozilom u prometu (pretjecanja, obilaženja, skretanja, uključivanja u promet i vožnje unatrag) vozači se moraju uvjeriti da radnju mogu sigurno izvesti i da pritom neće ugroziti sebe i ostale sudionike u prometu.
 
 

Pisane vijesti | Promet i vozila