Osumnjičeni da su u sastavu zločinačkog udruženja uvezli u Hrvatsku više od 80 tona duhana i oštetili državni proračun za više od 9 milijuna eura

Nakon završetka kriminalističkog istraživanja policijski službenici podnijeli su kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, te je osam osumnjičenika predano pritvorskom nadzorniku 

Foto: Pu koprivničko-križevačka

Policijski službenici Policijske uprave koprivničko-križevačke su, u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta te u suradnji s Carinskom upravom, proveli kriminalističko istraživanje nad devet hrvatskih državljanina zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, izbjegavanja carinskog nadzora u sastavu zločinačkog udruženja, nedozvoljene trgovine u sastavu zločinačkog udruženja te pranja novca.

Utvrđena je sumnja se da su osumnjičene osobe od siječnja do srpnja ove godine na nezakonit način, s ciljem obrade i daljnje preprodaje, u Republiku Hrvatsku uvezle najmanje 81510 kilograma duhana, nakon čega su obradili i prodali najmanje 62987 kilograma duhana, čime su ostvarili protupravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 1.259.740,00 eura, koju su međusobno podijelili. Opisanim radnjama oštetili su Državni proračun Republike Hrvatske za najmanje 9.304.366,50 eura neplaćenih trošarina.

Također, utvrđena je sumnja da je jedan od osumnjičenih neistinito prikazao da novčana sredstva pribavljena na ovaj način potječu iz zakonitih izvora te kupio vozilo i nekretninu.

Provedenim pretragama pronađena je veća količina duhana u listu i sitno rezanog duhana, novac te drugi predmeti koji se povezuju s kaznenim djelima.

Nakon završetka kriminalističkog istraživanja policijski službenici podnijeli su kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, te je osam osumnjičenika predano pritvorskom nadzorniku Pritvorske jedinice Policijske uprave Zagrebačke, dok se jedan osumnjičenik od ranije nalazi na izdržavanju kazne zatvora.


 

Priopćenja | Kaznena djela i zakon