Pojačane mjere nadzora prometa tijekom vikenda

Tijekom vikenda, od 23. do 26. travnja, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke provedene su pojačane aktivnosti u nadzoru cestovnog prometa.

Foto: Ilustracija
Tijekom vikenda, od 23. do 26. travnja, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke provedene su pojačane aktivnosti u nadzoru cestovnog prometa. Tijekom provođenja pojačanih mjera korišteni su slijedeći uređaji za nadzor brzine: „Traffivision“, „Multanova“, laserski uređaji za nadzor brzine, predočnik brzine i makete Multanove. Kroz pojačane mjere je u subotu, 24. travnja na području Policijske postaje Križevci provedena akcija nadzora poštivanja prednosti prolaska.

Ukupno je kontrolirano 309 vozača i vozila, a ukupno je poduzeto 148 represivnih mjera, po prekršajima: alkohol - 23, brzina - 16, nekorištenje sigurnosnog pojasa - 13, upravljanje tehnički neispravnim vozilom - 10, upravljanje neregistriranim vozilom - 4, nepropisno mimoilaženje - 6,  upravljanje prije stjecanja prava - 6, istek prometne dozvole - 5, nepoštivanje prometnog svjetla 5 i dr.

Iz prometa je isključeno 29 vozača i 13 vozila. Privremeno je oduzeto 15 vozačkih dozvola. Utvrđeno je sedam prekršaja iz Zakonu o obveznim osiguranjima u prometu.

Najveća koncentracija alkohola izmjerena je u subotu, 24. travnja, u 23.40  sati, kada je D.K. (1982.) u Dravskoj ulici u Kalinovcu zatečen kako upravlja biciklom pod utjecajem alkohola od 2,28 g/kg.  Vozač je zadržan do otrježnjenja u posebnoj prostoriji. 

U nedjelju, 25. travnja, u 2.30 sati u ulici Antuna Nemčića u Koprivnici prometna ophodnja je zatekla 20 - godišnjeg vozača kako upravlja osobnim automobilom pod utjecajem opojne droge (vozač testiran uređajem Cozart RapidScan – pozitivna reakcija na THC i MTD). Pregledom vozila kojim je isti upravljao pronađeno je 1,8 g. zelene bilje materije nalik na opojnu drogu marihuanu.

Najveće prekoračenje dopuštene brzine kretanja zabilježeno je u subotu,  24. travnja, u 14.50 sati  na Trgu Sv. Trojstva u Cvetkovcu, kada je K.L. (1981.) upravljao motociklom brzinom od 153 km/h na dijelu ceste gdje je najveća dopuštena brzina kretanja prometnim znacima ograničena na 60 km/h. Vozač je uhićen i doveden na Prekršajni sud u Koprivnici, gdje je u žurnom prekršajnom postupku kažnjen novčanom kaznom od 5 800 kuna i zabranom upravljanja vozilima A kategorije četiri mjeseca.

Zatečeno je šest recidivista. U posebnoj prostoriji do otrježnjenja je zadržano 14 osoba poradi postojanja opasnosti od nastavljanja upravljanja pod utjecajem alkohola. Uhićeno je 11 osoba. Protiv sedam uhićenih osoba proveden je žurni prekršajni postupak u kojem su kažnjene kaznama zatvora, novčanim kaznama i zaštitnim mjerama zabrane upravljanja vozilima. Dva vozača su po završetku prekršajnog postupka predani u zatvor u Bjelovaru. Tijekom provođenja pojačanih mjera zatečen je jedan vozač kako upravlja vozilom za vrijeme pravomoćno izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja.

U vrijeme provođenja pojačanog nadzora prometa zabilježena je  10 prometnih nesreća, od čega šest sa ozlijeđenim osobama u kojima je jedna osoba zadobila teške a osam osoba lakše tjelesne ozljede, dok je u četiri prometne nesreće zabilježena samo materijalna šteta.



Stranica