Otvorena izložba "Vozačku i prometnu, molim!" u Muzeju grada Koprivnice

Foto: Pu koprivničko-križevačka
Danas, 28. travnja, u 10 sati u Muzeju grada Koprivnice otvorena je izložba "Vozačku i prometnu dozvolu, molim!" Izložba će biti otvorena od 28. travnja do 28. svibnja, od ponedjeljka do subote od 10 do 13 sati. Uz izložbu biti će organizirana brojna popratna događanja koja će se odvijati u samom muzeju, na ulicama grada i u školama.

Ravnateljica Muzeja grada Koprivnice Draženka Jalšić Ernečić je istaknula da se izložba otvara uz Međunarodni dan muzeja, 18. svibnja, koji se ove godine odvija uz sintagmu "Muzeji i društveni sklad", pokazujući kako se suradnjom s brojnim partnerima skladno harmoniziraju opće društvene i kulturne vrijednosti u jednoj zajednici - u ovom slučaju Koprivnici. Naglasila je da Muzej grada Koprivnice, Muzej policije i Policijska uprava ovom edukativnom izložbom prezentiraju povijest i sadašnjost prometne kulture u koprivničkoj Podravini i Hrvatskoj. Također, izložba i niz događanja dio je cjelogodišnjeg programa obilježavanja 65. obljetnice Muzeja grada Koprivnice.

Autor izložbe, voditelj Muzeja policije Željko Jamičić zahvalio je Muzeju grada Koprivnice na susretljivosti u organizaciji izložbe i izrazio nadu u nastavak suradnje u budućnosti. Posebnu je zahvalnost izrazio Ivanki Vusić, policijskoj službenici Odjela policije u policijskoj upravi, koja je s velikim marom pristupila prikupljanju građe i organizaciji popratnih događanja. Potom je nadahnuto govorio o stručnoj koncepciji izložbe.

Poticajni i sadržajni moto izložbe i njezinih autora treba shvatiti kao jedan od prinosa Muzeja policije da se svojim izražajnim i izložbenim sredstvima pridruži nastojanjima za povećanje sigurnosti na hrvatskim prometnicama. Kako je mjesto događanja Koprivnica, izložba će biti prožeta isječcima značajnim za prošlost prometne policije u koprivničkom kraju.

Izložbeni prostor podijeljen je na nekoliko cjelina. Jedan dio prostora određen je za prikaz odora i osobne opreme prometnih policajaca, slijedi dio koji će se odnositi na prikaz razvitka vozila prometne policije, dokumenti koje policija provjerava u nadzoru prometa te oprema za utvrđivanje najtežih oblika prometnih prekršaja, dio prikaza preventivnih aktivnosti MUP-a i Policijske uprave i tako dalje.

Otvarajući izložbu, načelnik Policijske uprave koprivničko - križevačke Dragutin Vurnek je zaželio dobrodošlicu okupljenima, istaknuvši već duže vrijeme naglešenu preventivnu dimenziju djelovanja prometne policije, kroz čitav niz edukativnih i promidžbenih aktivnosti, kakvo djelovanje je i ova izložba. Naglasio je podatak o trendu poboljšanja stanja sigurnosti cestovnog prometa na području županije, uz istovremeno smanjenje broja kažnjavanih vozača i povećanje broja ukupnih preventivnih aktivnosti Policijske uprave. Zahvalio je Muzeju grada Koprivnice i Muzeju policije na susretljivosti u organizaciji izložbe te svim djelatnicima Policisjke uprave koji su sudjelovali u realizaciji, posebice umirovljenim djelatnicima, koji su dali svoj doprinos u prikupljanju građe.

Tijekom ceremonije otvaranja posjetitelje su oduševila djeca iz skupine "pužići" dječjeg vrtića Ivančica koja su pjevala i recitirala pjesmice kojima su iskazali primjerenu edukaciju o opasnostima koje vrebaju na cestama.



Stranica