Pojačane mjere nadzora prometa tijekom vikenda

Tijekom vikenda, od 30. travnja do 2. svibnja, na području PU koprivničko-križevačke provedene su pojačane aktivnosti u nadzoru cestovnog prometa.

Foto: Ilustracija
Tijekom vikenda, od 30. travnja do 2. svibnja, na području PU koprivničko-križevačke provedene su pojačane aktivnosti u nadzoru cestovnog prometa. Tijekom provođenja pojačanih mjera korišteni su slijedeći uređaji za nadzor brzine: „Traffivision“, „Multanova“, laserski uređaji za nadzor brzine, predočnik brzine, makete Multanove i uređaj za testiranje vozača na opojne droge „Cozart RapidScan“.
 
Ukupno je kontrolirano 317 vozača i vozila, a ukupno je poduzeto 117 represivnih mjera, po prekršajima: alkohol – 20, brzina – 20, nekorištenje sigurnosnog pojasa – 11, nepropisno pretjecanje – 8, upravljanje tehnički neispravnim vozilom – 5, upravljanje neregistriranim vozilom – 5, upravljanje prije stjecanja prava – 5, oduzimanje prednosti prolaska drugom vozilu – 4, upravljanje za vrijeme zabrane – 2, nekorištenje zaštitne kacige – 2 i dr.
     
Iz prometa je isključeno 28 vozača i 10 vozila. Privremeno je oduzeto 16 vozačkih dozvola. Utvrđena su četiri prekršaja iz Zakonu o obveznim osiguranjima u prometu.

Najveća koncentracija alkohola izmjerena je u subotu, 30. travnja, u 20.10  sati, kada je B.M. (1968) u Donjoj Glogovnici zatečen kako upravlja osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,46 g/kg alkohola. Vozač je zadržan do otrježnjenja, potom je uhićen i doveden na Prekršajni sud u Križevcima, gdje je kažnjen novčanom kaznom od 3 000 kuna i zabranom upravljanja vozilima B kategorije šest mjeseci.

Najveće prekoračenje dopuštene brzine kretanja zabilježeno je u ponedjeljak, 3. svibnja, u 3.30 sati  na Trgu Sv. Trojstva u Cvetkovcu, kada je Z.P. (1966) upravljao osobnim automobilom brzinom od 110 km/h na dijelu ceste gdje je najveća dopuštena brzina kretanja prometnim znacima ograničena na 60 km/h. Također, upravljao je vozilom pod utjecajem alkohola od 1,68 g/kg.  Vozač je zadržan do otrježnjenja te slijedi dovođenje na Prekršajni sud u Koprivnici.

Zatečeno je šest počinitelja prometnih prekršaja u povratu. U posebnoj prostoriji do otrježnjenja je zadržano osam osoba poradi postojanja opasnosti od nastavljanja upravljanja pod utjecajem alkohola. Uhićeno je šest osoba. Protiv četiri uhićene osobe provedeni su žurni prekršajni postupci u kojima su kažnjeni uvjetnim kaznama zatvora, novčanim kaznama i zaštitnim mjerama zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije.

Zatečena su dva vozača kako upravljaju vozilom za vrijeme pravomoćno izrečenih zaštitnih mjera zabrane upravljanja, protiv kojih slijedi podnošenje kaznene prijave ODO poradi kaznenog djela iz članka 308.  KZ-a.

U vrijeme provođenja pojačanog nadzora prometa zabilježeno je devet prometnih nesreća , u kojima su dvije  osobe zadobile lakše tjelesne ozljede.


Stranica