Pojačane mjere nadzora prometa tijekom vikenda

Tijekom vikenda, od 14. do 16. svibnja 2010. g. na području PU koprivničko-križevačke provedene su pojačane aktivnosti u nadzoru cestovnog prometa.

Foto: Ilustracija 
Tijekom vikenda,  od 21. do 23. svibnja 2010. g. na području PU koprivničko-križevačke provedene su pojačane aktivnosti u nadzoru cestovnog prometa. 

Ukupno je kontrolirano 285 vozača i vozila, a ukupno je poduzeto 114 represivnih mjera, po prekršajima: alkohol – 22, nekorištenje sigurnosnog pojasa – 15,  brzina – 11, nepropisno parkiranje – 9, upravljanje tehnički neispravnim vozilom – 8, upravljanje vozilom za koje je isteklo važenje prometne dozvole – 4, upravljanje prije stjecanja prava – 5, upravljanje za vrijeme zabrane – 4, nekorištenje zaštitne kacige – 4,  upravljanje neregistriranim vozilom – 3 i dr.
     
Iz prometa je isključen 31 vozač i sedam vozila. Privremeno je oduzeto 11 vozačkih dozvola. Ostvarene su tri aktivnosti sukladno Zakonu o obveznim osig.  u prometu.

Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u subotu, 22. svibnja, u 18.25 sati, kada je Z.D. (1975.) zatečen kako upravlja osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 3,12 g/kg. Vozač je zadržan do otrježnjenja.

Najveća brzina izmjerena je u nedjelju, 23.  svibnja, u 9.20 sati u Velikoj Mučnoj kada je vozač M.N. (1956.) upravljao osobnim automobilom brzinom od 99 km/h na dijelu ceste gdje je brzina ograničena na 60 km/h.

Tijekom akcije izvršeno je testiranje dva vozača na opojne droge pomoću uređaja Cozart RapidScan, kojom prilikom je kod jednog vozača utvrđena prisutnost opojnih droga u organizmu.

U nadzoru je zatečeno osam recidivista. U posebnoj prostoriji do otrježnjenja je zadržano 17 osoba poradi postojanja opasnosti od nastavljanja upravljanja pod utjecajem alkohola. Uhićeno je osam osoba. Protiv svih  uhićenih osoba provedeni su žurni prekršajni postupci u kojima su kažnjeni kaznama zatvora, novčanim kaznama i zaštitnim mjerama zabrane upravljanja motornim vozilima A, B i F kategorije. Na izdržavanje kazne zatvora u zatvor u Bjelovaru predana je jedana osoba.

Zatečena su četiri vozača kako upravljaju vozilom za vrijeme pravomoćno izrečenih zaštitnih mjera zabrane upravljanja. Protiv istih slijedi podnošenje kaznene prijave ODO poradi kaznenog djela iz članka 308.  KZ-a.

U vrijeme provođenja pojačanog nadzora prometa zabilježeno je šest  prometnih nesreća, od čega nesreća s poginulom osobom i dvije nesreće s ozlijeđenim osobama. U nesrećama je smrtno stradala jedna osoba, teže su ozlijeđene dvije osobe, dok su tri osobe lakše ozlijeđene.


Stranica