Sigurnost cestovnog prometa tijekom ljetnog radoblja - nekoliko savjeta

visoke temperature u kombinaciji s većom gustoćom prometa kod vozača mogu prouzročiti nervozu i navesti vozače da poduzimaju riskantne poteze kao što su upravljanje vozilom brzinom znatno većom od dopuštene, pretjecanje kolone vozila, obilaženje vozila zaustavljenog poradi propuštanja pješaka, ulijetanje u „škare“, iznenadno kočenje i dr., a čime mogu, osim sebe i osoba u svom vozilu, ugroziti i sve ostale sudionike u prometu.

Foto: Ilustracija
Visoke temperature koje nas prate tijekom ljetnih mjeseci, mogu doprinijeti agresivnijem ponašanju sudionika u prometu. Naime, visoke temperature u kombinaciji s većom gustoćom prometa kod vozača mogu prouzročiti nervozu i navesti vozače da poduzimaju riskantne poteze kao što su upravljanje vozilom brzinom znatno većom od dopuštene, pretjecanje kolone vozila, obilaženje vozila zaustavljenog poradi propuštanja pješaka, ulijetanje u „škare“, iznenadno kočenje i dr., a čime mogu, osim sebe i osoba u svom vozilu, ugroziti i sve ostale sudionike u prometu.
 
Vrućine navode vozače, ali i ostale kategorije sudionika u prometu, na konzumaciju hladnih alkoholnih pića, prvenstveno piva i „gemišta“. Ovim putem upozoravamo vozače da ne konzumiraju alkoholna pića prije vožnje jer alkohol u suradnji s visokim temperaturama izaziva pospanost i pridonosi smanjenju usredotočenosti vozača na vožnju, uslijed čega može izostati pravodobna reakcija na iznenadnu opasnost na kolniku.
 
Učestala je pojava tijekom ljetnih mjeseci da vozači mopeda upravljaju svojim vozilima i pri tom prevoze zaštitne kacige na upravljačima čime povećavaju vlastitu mogućnost težeg ozljeđivanja. Također je uočeno da vozači mopeda i motocikala za vrijeme ljetnih mjeseci ne koriste motociklistička odijela već da istima upravljaju u laganoj ljetnoj odjeći (majice kratkih rukava, kratke hlače), pa čak i u ljetnoj obući (natikače) koja je neprimjerena. U slučaju pada ovako obučeni vozači mopeda i motocikala zadobiti će više povreda od onih vozača koji su koristili zaštitnu motorističku opremu. Stoga vozače mopeda i motocikala upozoravamo da i za vrijeme visokih temperatura moraju koristiti zaštitne kacige i zaštitna motociklistička odijela jer su oni dizajnirani da ih zaštite u slučaju pada.
 
Tijekom ljetnih mjeseci broj pješaka biti će izraženiji u jutarnjim i u večernjim satima. Pješake upozoravamo da za prelazak cesta koriste obilježene pješačke prijelaze i da se prije stupanja na iste odnosno prije prelaska cesta uvjere da iste mogu sigurno prijeći (pogledati lijevo-desno-lijevo). Upozoravamo pješake starije životne dobi da nije dozvoljeno, niti sigurno, zaustaviti se na pješačkom prijelazu i razgovarati. Pješake upozoravamo da noću koriste svjetliju odjeću i da, ukoliko nema obilježenih pješačkih prijelaza, cestu prelaze na osvijetljenom dijelu.

Posebno molimo roditelje i osobe kojima su djeca povjerena na čuvanje da vode računa o sigurnosti svoje djece kako ne bi dolazilo do naleta vozila na djecu koja pretrčavajući prelaze kolnik pri odlasku na igralište ili na djecu koja su samostalno, prije stjecanja prava i bez zaštitne kacige, upravljala biciklima na cesti.
 
Tijekom predstojećeg razdoblja molimo sve sudionike u prometu da poštuju prometne propise i znakove, da prilagode vožnju uvjetima na cesti, da koriste svu zaštitnu opremu i da posebnu pozornost posvete pješacima i djeci u prometu.


Stranica