Pojačane mjere nadzora prometa tijekom vikenda

U periodu od 20. do 22. kolovoza 2010. g. na području PU koprivničko-križevačke provedene su pojačane aktivnosti u nadzoru cestovnog prometa.

 
U periodu od 20. do 22. kolovoza 2010. g. na području PU koprivničko-križevačke provedene su pojačane aktivnosti u nadzoru cestovnog prometa.
 
Tijekom pojačanog nadzora prometa policijski službenici bili su usmjereni na nadzor alkoholiziranosti vozača, nadzor brzine kretanja vozila, sankcioniranje vožnje neregistriranim, tehnički neispravnim i neosiguranim vozilima i vozilima kojima je istekao rok važenja tehničkog pregleda i prometne dozvole, nadzor nepropisnog pretjecanja, nadzor upravljanja prije stjecanja prava i za vrijeme trajanja zaštitne mjere zabrane upravljanja, te nadzor prometovanja mopeda i motocikala.
 
Tijekom provođenja pojačanih mjera korišteni su slijedeći uređaji za nadzor brzine: laserski uređaji za nadzor brzine i makete Multanove.
 
Tijekom provođenja pojačanih mjera ukupno je kontrolirano 272 vozača i vozila, a ukupno je poduzeto 90 represivnih mjera, po prekršajima: alkohol – 13, brzina – 6, nekorištenje sigurnosnog pojasa – 11, upravljanje prije stjecanja prava – 1, upravljanje za vrijeme zabrane – 1, nekorištenje zaštitne kacige – 4, upravljanje neregistriranim vozilom – 2 i dr.
           
Iz prometa je isključeno 20 vozača i 3 vozila. Privremeno je oduzeto 6 vozačkih dozvola, dok su ostvarene 2 aktivnosti sukladno Zakonu o obveznim osiguranju  u prometu.
 
Najveća koncentracija alkohola utvrđena je dana 21. 08. 2010. g. u 16,40 sati, kada je S.D. (1970) u Ferdinandovcu zatečen kako upravlja osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,21 g/kg. Isti je od 16,50 do 04,40 sati dana 22.08.2010. smješten u posebnu prostoriju.
 
Najveća brzina izmjerena je dana 21. 08. 2010. g. u 15,05, kada je H. Z. (1980) upravljao osobnim automobilom u Štaglincu brzinom od 83 km/h iako je maksimalna brzina kretanja vozila ograničena na 60 km/h.
 
Na području PU zatečena su 3 recidivista.
 
Tijekom provedbe pojačanih aktivnosti u nadzoru prometa u posebnu prostoriju za smještaj do otrežnjenja, smješteno je 6 osoba poradi postojanja opasnosti od nastavljanja upravljanja pod utjecajem alkohola, dok su 4 osobe  uhićene. Protiv 3 uhićene osobe su provedeni žurni prekršajni postupci u kojima su iste kažnjene novčanim kaznama, kaznom  zatvora, te zaštitnim mjerama zabrane upravljanja vozilima „B“ kategorije. U zatvor u Bjelovaru na izdržavanje kazne zatvora predana je 1 osoba.
 
Tijekom provođenja pojačanih mjera zatečen je 1 vozač kako upravlja osobnim automobilom za vrijeme pravomoćne mjere zabrane upravljanja, te protiv istog slijedi podnošenje kaznene prijave poradi počinjenog kaznenog djela iz članka 308. Kaznenog zakona RH.
 
U vrijeme provođenja pojačanog nadzora prometa zabilježeno je 8 prometnih nesreća od čega 4 nesreće s povrijeđenim osobama u kojima je 1 osoba (dijete) zadobilo teške, a 6 osoba lake tjelesne povrede.


Stranica