Riječ načelnika Policijske uprave povodom obilježavanja Dana policije

Cijenjeni sugrađani, drage kolegice i kolege, čestitam Vam Dan policije i blagdan našeg zaštitnika – Sv. Mihovila!

Foto: Pu koprivničko-križevačka 

Poštovani građani, drage kolegice i kolege!
 
Tekuća događanja programa obilježavanja Dana policije, Policijske uprave koprivničko – križevačke i blagdana Sv. Mihovila, uobičajena je prilika da zaokružimo još jedno razdoblje za nama, zbrojimo postignuto i trasiramo željeno.
 
Nije nam samo razumljiva obaveza, već se uvijek s ponosom  prisjećamo i svih naših kolega poginulih u domovinskom ratu. Njima i njihovim obiteljima zahvaljujemo na najvećoj žrtvi koju su dali u stvaranju Republike Hrvatske.

Neću trošiti previše riječi o ostvarenim rezultatima u prethodnom razdoblju – vjerujem da su i vidljivi. Svojim operativno – preventivnim djelovanjem  doprinos je dala svaka od službi ove policijske uprave – kriminalističke, temeljne, prometne, interventne i granične policije. Nisu ovdje značajne brojke, jer u obavljanju naših zadaća nismo uspješni onoliko koliko to iskazuju naši analitički pokazatelji, već smo uspješni točno onoliko koliko se naši građani osjećaju sigurnim. Potpuno smo svjesni te činjenice, koja je nit vodilja u našem svakodnevnom djelovanju.

Prilog rezultatima dala je i kontinuirana, cijenim vrlo uspješna suradnja sa Državnim odvjetništvima, USKOK-om, Istražnim sudstvom, Prekršajnim sudovima i drugim državnim tijelima, kao i tijelima lokalne uprave i samouprave na svim razinama.
Bez obzira na rezultate, mi si postavljamo još više standarde i mislim da još uvijek imamo prostora unaprijediti to stanje.Od iznesenih pokazatelja puno je važnije da stalno djelujemo u pravcu ostvarenja vizije hrvatske  policije kao prave europske policije, policije koja je  stalno na usluzi građanima.

Isto tako, sigurni smo da kriminalitet, javni red i sigurnost ljudi i imovine nisu samo problemi policije, već problemi društva u cjelini. Ti su problemi rješivi, odnosno mogu se svesti na prihvatljivu razinu, samo angažiranjem svih potencijala društvene zajednice. Time ne želimo pobjeći od svog dijela posla i odgovornosti, već naprotiv, želimo se staviti u funkciju društvene zajednice i transparentnim djelovanjem, poticanjem i ostvarivanjem partnerskih odnosa i povjerenja doprinijeti učinkovitijem rješavanju problema lokalne zajednice.

29. rujna jest Dan hrvatske policije, ali želja nam je da taj dan kao svoj prihvate i svi građani, jer to je dan svih nas, našeg zajedničkog djelovanja i suprotstavljanja svim oblicima protupravnih stanja i ponašanja.

Na kraju, želim se zahvaliti na dosadašnjoj uspješnoj suradnji svim institucijama, udrugama i pojedincima čijim djelovanjem je dat doprinos većoj sigurnosti građana. Također, njima upućujem ispriku što ove godine nećemo održati svečanu akademiju zbog sveprisutne racionalizacije troškova. Bez obzira na tu činjenicu, vjerujem da će sva događanja koja smo pripremili i najavili programom dostojno uveličati ovogodišnje obilježavanje Dana policije naše policijske uprave.  

Cijenjeni sugrađani, drage kolegice i kolege, čestitam Vam Dan policije i blagdan našeg zaštitnika – Sv. Mihovila!  
 
 
Načelnik
Dragutin Vurnek
 


Stranica