Zimska služba 2010/2011

Zimski uvjeti na cestama, su sukladno članku 193. Zakona o sigurnosti cestovnog prometa, su takvi uvjeti kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica

Foto: Ilustracija

Što su zimski uvjeti?

Što je zimska oprema?

Stanje sigurnosti u zimskim uvjetima sezone 2009. – 2011.

Savjeti za pripremu vozila za zimu

Savjeti za sudjelovanje u prometu u zimskim uvjetima

 

Što su zimski uvjeti?

Zimski uvjeti na cestama, su sukladno članku 193. Zakona o sigurnosti cestovnog prometa, su takvi uvjeti kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica.

Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom.


Što je zimska oprema?

Pod zimskom opremom, sukladno članku 94 Pravilnika o tehničkim uvjetima vozila na cesti, smatra se slijedeće:

  • pod zimskom opremom motornih vozila (svako vozilo koje se pokreće snagom svog motora) čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona, podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače, odnosno
  • pod zimskom opremom autobusa podrazumijevaju se lanci na pogonskim kotačima ili zimske gume (M+S) postavljene na pogonske kotače, a autobusi i teretna vozila koja zbog tehničkih razloga ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima.

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 15.000,00 kuna kaznit će se pravna ili fizička osoba obrtnik ako naredi ili dopusti da se u prometu na cestama koristi vozilo koje nema propisanu zimsku opremu ili teretni automobil s priključnim vozilom. Za ovaj prekršaj kaznit će se novčanom kaznom od 1.500,00 do 5.000,00 kuna i odgovorna osoba u pravnoj osobi i tijelu državne vlasti ili tijelu jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Novčanom kaznom u iznosu od 700,00 kuna kazniti će se za prekršaj vozač ako upravlja vozilom bez zimske opreme u vrijeme nastupa zimskih uvjeta na cestama.

Prvenstveno upozoravamo vozače osobnih automobila, kojih na prometnicama ima najviše, da zimska oprema za osobne automobile znači da se na vozilu nalaze zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače.

Stanje sigurnosti u zimskim uvjetima sezone 2009. – 2011.

U zimskim uvjetima sezone 2009/10. (15.11.2009.g.-31.03.2010.g.) ukupno se dogodilo 308 prometnih nesreća, od čega 1 nesreća s poginulom osobom, 97 nesreća s povrijeđenim osobama i 210 nesreća s materijalnom štetom. Udio prometnih nesreća sa stradalim sudionicima iznosi 32 %. U ovim nesrećama sudjelovale su 723 osobe, od kojih je 1 osoba smrtno stradala, 17 osoba je teže povrijeđeno dok je 115 osoba zadobilo lakše tjelesne povrede. U ovim nesrećama 18 % sudionika je stradalo.

U usporedbi sa podacima iz zimske sezone 2008/2009. g. vidljivo je smanjenje broja prometnih nesreća za 11 % (2008/09. - 348). Broj prometnih nesreća s poginulim osobama smanjene je za 75 % (2008/09 - 4), dok je broj prometnih nesreća s povrijeđenim osobama smanjen za 27 % (2008/09 – 133). Broj smrtno stradalih osoba je smanjen je za 75 % (2008/09 - 4), dok je broj teško ozlijeđenih osoba smanjen za 51 % (2008/09 - 35), a broj lakše povrijeđenih osoba smanjen je za 34 % (2008/09 – 175).

Najčešće vrste prometnih nesreća bile su slijetanje vozila sa ceste (83), bočni sudar (67), sudar vozila iz suprotnih smjerova (49), udar u parkirano vozilo (24) i sudar vozila prilikom vožnje u slijedu (23).

Najčešće okolnosti uslijed kojih je dolazilo do prometnih nesreća bile su brzina neprimjerena uvjetima (111), nepoštivanje prednosti prolaska (45), nepropisna vožnja unazad (23) i nepropisno skretanje (22).

Što se tiče atmosferskih prilika, najviše nesreća zabilježeno je po vedrom (131) i oblačnom (100) vremenu. Po kiši (33), magli (13) i snijegu (29), ostalim atmosferskim prilikama (2)  zabilježena je oko 1/3  prometnih nesreća.

Promatrajući odnos nepovoljnih atmosferskih prilika i stanja površine kolnika zabilježeno je 13 nesreća na kolniku s razgrnutim snijegom, 19 nesreća na kolniku s nerazgrnutim snijegom, 3 nesreće na zaleđenom i posutom kolniku, 6 nesreća na zaleđenom a neposutom kolniku, odnosno 32 nesreće na kolniku prekrivenom snijegom i 9 nesreća na zaleđenom kolniku, te 113 nesreća na mokrom kolniku, što zajedno čini 50 % ukupnog broja prometnih nesreća.

Savjeti za pripremu vozila za zimu

Prije nastupa zimskih uvjeta na cestama potrebno je pripremiti vozilo za zimu i zimske uvjete na cestama, a u sklopu toga je potrebno:

  • obaviti pregled vozila kako bi se utvrdilo da li postoje neke nepravilnosti na vozilu koje je potrebno otkloniti (npr. nepravilnosti u radu kočionog sustava ili upravljačkog sustava, svjetlosnog sklopa i dr.);
  • na vozilo staviti zimske gume ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i pripremiti lance za snijeg (staviti ih u prtljažnik). Vježbate postavljanje lanaca za snijeg na ravnom i suhom prije nego što ih morate stvarno upotrijebiti;
  • obavezno provjeriti stanje akumulatora i po potrebi ga zamijeniti,
  • provjerite stanje rashladne tekućine (antifriza) i prohodnost mlaznica za pranje vjetrobranskog stakla,
  • provjerite stanje brisača stakala i ukoliko su oštećeni zamijenite ih novima, kako bi mogli dobro čistiti stakla od snijega i kiše,
  • u vozilo stavite strugalicu za led, metlicu za čišćenje snijega i sredstvo za odleđivanje brava i stakala.

Savjeti za sudjelovanje u prometu u zimskim uvjetima

Kako ne bi došlo do teških prometnih nesreća za vrijeme nastupa zimskih uvjeta na cestama vozači trebaju poduzeti slijedeće:

  • prilagodite brzinu kretanja uvjetima na cesti – smanjite brzinu,
  • povećajte razmak između vozila,
  • izbjegavajte nagla kočenja, nagla okretanja kotača, upravljača,
  • izbjegavajte pretjecati vozila ispred vas,
  • izbjegavajte iznenadna zaustavljanja,
  • usporavajte tako da ubacite u nižu brzinu ranije nego inače i omogućite tako postupno smanjenje brzine kretanja vozila,
  • pravovremeno pomoću pokazivača smjerova dajte ostalim vozačima do znanja da ćete skrenuti vozilom,
  • prilikom vožnje unazad obavezno uključite sva četiri pokazivača smjera,
  • prije samog početka vožnje s vozila (krov, stakla. svjetla) skinite sav snijeg i led,
  • u slučaju kvara na dovoljnoj udaljenosti postavite trokut kojim ćete upozoriti ostale vozače i maknite vozilo sa ceste na prvu prikladnu površinu,
  • ukoliko dođe do zanošenja vozila na cesti nemojte kočiti, već lagano otpustite gas, te
  • poštujte prometne znakove i znakove koje daju policijski službenici koji vrše regulaciju prometa.

Pješake molimo da za svoje kretanje obavezno koriste nogostupe odnosno biciklističko-pješačke staze, a noću da na sebi imaju reflektirajući prsluk ili neki drugi reflektirajući materijal. Cestu je potrebno prelaziti na obilježenim pješačkim prijelazima i vrlo oprezno.



Stranica