KAMPANJA „ŽIVIM ŽIVOT BEZ NASILJA“ – ODRŽANE RADIONICE U ŠKOLAMA

U dane 10. i 11. studenog 2010. godine nositelji kampanje „Živim život bez nasilja“ posjetili su Gimnaziju „Fran Galović“ u Koprivnici te prisustvovali, odnosno održali radionice namijenjenoj za učenike srednje pod nazivom „PRIJAVITI ILI NE PRIJAVITI NASILJE U OBITELJI“, koja se provela u vidu debate, a čiji cilj je razvoj kritičkog mišljenja o obiteljskom nasilju i potrebi njegovog prijavljivanja. Treba istači da srednjoškolci imaju razvijen pozitivan stav prema prijavljivanju svih oblika nasilja i da su dobro upoznati sa problemom, kao i sa informacijama gdje se sve pomoć može zatražiti.

Dana 12. studenog 2010. godine u sklopu kampanje „Živim život bez nasilja“, održana je radionica - „PRIJAVITI ILI NE PRIJAVITI NASILJE U OBITELJI“ – sa učenicima Srednje obrtničke škole Koprivnica koji pohađaju nastavu po posebnom programu. Radionica je provedena uz stručnog suradnika škole i organizatora nastave, a  čiji je cilj bio senzibilizirati učenike na problem nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja te ih osnažiti i potaknuti na prijavljivanje nasilja. U radionici je aktivno sudjelovao, te ujedno pružio podršku i potporu učenicima na posebnom programu i Vilibald Kovač. Jedan od zaključaka radionice je da su suradnja, odnosno partnerstvo škole i potencijala društvene zajednice osobito važne u prevenciji nasilja.

Dana 12. studenog 2010. nositelji kampanje „Živim život bez nasilja“ posjetili su Obrtničku školu Koprivnica te prisustvovali, odnosno održali radionicu namijenjenu za učenike srednje pod nazivom „PRIJAVITI ILI NE PRIJAVITI NASILJE U OBITELJI“, koja se provela u vidu debate, a čiji cilj je razvoj kritičkog mišljenja o obiteljskom nasilju i potrebi njegovog prijavljivanja. Treba istači da srednjoškolci imaju razvijen pozitivan stav prema prijavljivanju svih oblika nasilja i da su dobro upoznati sa problemom, kao i sa informacijama gdje se sve pomoć može zatražiti.

Dana 12. studenog 2010. godine u vremenu od 14,00 do 15,30 sati u sklopu kampanje „Živim život bez nasilja“, održana je radionica - „ZAŠTO PRIJAVITI NASILJE“ - radionica za osobe s invaliditetom članove Udruge „Bolje sutra“ grada Koprivnice. Radionica je provedena u suradnji sa Obiteljskim centrom koprivničko-križevačke županije, čiji je cilj bio senzibilizirati osobe s invaliditetom na problem nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja te ih osnažiti i potaknuti na prijavljivanje nasilja. Radionici su prisustvovali članovi Udruge osoba sa invaliditetom „Bolje sutra“ Koprivnica, kao i predstavnici Udruge invalida koprivničko-križevačke županije i Društva multiple skleroze Koprivničko-križevačke županije. Radionici je posjetio i pružio podršku osobama s invaliditetom i Vilibald Kovač kojemu su članovi udruga ispričali sa kakvim se sve problemima osobe s invaliditetom susreću u svom životu, a poglavito sa nasiljem, za koje ističu da je svakodnevno i da nema osobe sa invaliditetom koja  ne trpi neki od oblika nasilja. Svi smo svjesni problema nasilja, ali kada se radi o osobama s invaliditetom tada treba imati na umu da je nasilje nad osobama s invaliditetom kompleksan i teško objašnjiv fenomen zbog svoje heterogenosti i same populacije osoba s invaliditetom. Jedan od zaključaka radionice je da su solidarnost, kooperacija, partnerstvo i društvena zajednica osobito važne, odnosno uvezivanje u mrežu te uključivanjem cjelokupne društvene zajednice u svim područjima svakodnevnog ophođenja je vrlo važan element prevencije nasilja.

Dana 15. studenog 2010. nositelji kampanje „Živim život bez nasilja“posjetili su i održali predavanje u Osnovnoj školi „Đuro Ester“ u Koprivnici. Predavanju su prisustvovali učenici 8-ih razreda, njih 133 sa svojim razrednim nastavnicima. Predavanje je posjetio i Vilibald Kovač koje je prisutnim učenicima podijelio i promotivni materijal kampanje.



Stranica