Oprez: Očekuju se zimski uvjeti na cestama

Sukladno vremenskoj prognozi Državnog hidro-meteorološkog zavoda, od danas pa do nedjelje, 19. prosinca, očekuju se snježne padaline i niske temperature. Kako će uslijed snježnih padalina doći do zadržavanje snijega na kolniku, a moguća je i pojava leda na kolniku, odnosno nastup zimskih uvjeta na cestama, ponovno upozoravamo vozače na obavezno korištenje zimske opreme i na opreznu vožnju.

Foto: Ilustracija

Sukladno vremenskoj prognozi Državnog hidro-meteorološkog zavoda, od danas pa do nedjelje, 19. prosinca, očekuju se snježne padaline i niske temperature. Kako će uslijed snježnih padalina doći do zadržavanje snijega na kolniku, a moguća je i pojava leda na kolniku, odnosno nastup zimskih uvjeta na cestama, ponovno upozoravamo vozače na obavezno korištenje zimske opreme i na opreznu vožnju.

Prvenstveno upozoravamo vozače osobnih automobila, kojih na prometnicama ima najviše, da zimska oprema za osobne automobile znači da se na vozilu nalaze zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače.

Vozače ponovno upozoravamo na osnovnu vožnju u zimskim uvjetima, odnosno podsjećamo ih da smanje brzinu kretanja vozila, da povećaju razmak između vozila, da ne koče naglo, te da pravovremeno koriste pokazivače smjera.

Pješake pozivamo da za kretanje obavezno koriste nogostupe odnosno biciklističko-pješačke staze, te da tijekom sudjelovanja u prometu na cestama noću i u vrijeme smanjene vidljivosti koriste reflektirajući prsluk ili neki drugi reflektirajući materijal kako bi bili što vidljiviji. Cestu je potrebno prelaziti na obilježenim pješačkim prijelazima i vrlo oprezno.

Posebno upozoravamo vozače da se s dodatnim oprezom približavaju obilježenim pješačkim prijelazima kako bi mogli pravovremeno zaustaviti vozilo i propustiti pješake koji stupaju ili su već stupili na obilježeni pješački prijelaz, kako se ne bi ponovile teške prometne nesreće zabilježene u proteklih nekoliko tjedana.

Sve ostale upute za vožnju, ali i sudjelovanje u prometu, za vrijeme nastupa zimskih uvjeta na cestama možete pronaći ovdje.



Stranica