S dočeka Nove godine kući oprezno i sigurno

Foto: Pu koprivničko-križevačka

Predstoji nam noć u kojoj ćemo ispratiti staru i dočekati Novu godinu. Veliki broj građana će 2011. godinu dočekati u društvu obitelji i prijatelja na organiziranim proslavama, bilo u ugostiteljskim objektima ili u vlastitom aranžmanu.

Kako se na dočecima Nove godine konzumiraju veće količine alkoholnih pića, ovim putem ponovno upozoravamo na činjenicu da je najviša dopuštena količina alkohola u krvi 0,50 g/kg. Posebno ističemo kako mladi vozači (vozači starosne dobi od 16 do 24 godina) ne smiju upravljati vozilom na cesti ako u organizmu imaju alkohola.

Preporučamo vozačima da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima, odnosno da se u društvu odredi jedna osoba koja će biti vozač i koja će upravljati vozilom, a koja neće konzumirati alkoholna pića.  Ukoliko ne postoji mogućnost za određivanje „izabranog“ vozača, preporučujemo da koristite mogućnosti javnog prijevoza, taxi-službe ili da pozovete nekog drugog vozača koji nije konzumirao alkohol da vas preveze.

Kako velik broj građana, prvenstveno mlađe životne dobi, često tijekom novogodišnje noći prisustvuju dočeku Nove godine na nekoliko mjesta, upozoravamo ih da ne žure s jednog dočeka na drugi, te da se uvijek nalaze u vozilu kojim upravlja osoba koju poznaju i za koju znaju kakve su joj vozače sposobnosti, te da ne sjedaju u vozila kojima upravlja vozač koji je pod utjecajem alkohola.
Na sve vozače apeliramo da poštuju ograničenja brzine kretanja i da svoju vožnju prilagode osobinama i stanju kolnika (zavoj, uzbrdica, nizbrdica, nadvožnjak, mokar kolnik, kolnik prekriven snijegom i ledom i drugo).

Ovim putem, apeliramo i na pješake da se kreću nogostupima i pješačko-biciklističkim stazama, a ukoliko njih nema da se kreću lijevom stranom ceste kako bi na vrijeme uočili motorno vozilo i po potrebu se maknuli s kolnika. Također ih molimo da nose odjeće svjetlijih boja i reflektirajućih materijala kako bi bili što uočljiviji, te da se ne kreću cestom nakon što su konzumirali alkoholna pića.

Bicikliste upozoravamo na obavezno korištenje pješačko-biciklističkih staza, te na obavezno korištenje svjetala noću (od sumraka do svanuća).

Sretnu Novu godinu i sigurno sudjelovanje u prometu želi vam Policijska uprava koprivničko-križevačka.



Stranica