Konstituirano Županijsko vijeće za prevenciju

U prostorijama Županije koprivničko-križevačke održana je konstituirajuća sjednica Županijskog vijeća za prevenciju u lokalnoj zajednici Koprivničko-križevačke županije. Okupljene članove Vijeća koji su imenovani rješenjem župana koprivničko-križevačke županije početkom travnja ove godine te predstavnike medija na početku je u ime predsjednika Vijeća, župana Darka Korena, pozdravio njegov zamjenik Ivan Pal te

Foto: Pu koprivničko-križevačka

U prostorijama Županije koprivničko-križevačke održana je konstituirajuća sjednica Županijskog vijeća za prevenciju u lokalnoj zajednici Koprivničko-križevačke županije. Okupljene članove Vijeća koji su imenovani rješenjem župana koprivničko-križevačke županije početkom travnja ove godine te predstavnike medija na početku je u ime predsjednika Vijeća, župana Darka Korena, pozdravio njegov zamjenik Ivan Pal te zahvalio svim članovima na interesu za aktivnim sudjelovanjem u radu Vijeća jer je ono i zamišljeno kao tijelo koje brine o podizanju opće razine sigurnosti građana, javnog reda, zaštite materijalnih dobara te povećanja ukupne kvalitete života u lokalnoj zajednici.

Za zamjenika predsjednika Vijeća izabran je Dražen Magdić, policijski službenik Policijske uprave koprivničko-križevačke, koji je iznio presjek rada postojećih Vijeća za prevenciju na području Republike Hrvatske te posebno aktivnosti osnovanih Vijeća za prevenciju gradova i općina na području Županije koprivničko-križevačke. Ustvrdio je kako su Vijeća za prevenciju Općine Kalinovac i Općine Kloštar Podravski najaktivnije, što se ogleda kroz mobiliziranje lokalne zajednice na detektiranju problema koji se pojavljuju u zajednici te pronalaženju načina za rješavanje uočenih problema kao i predlaganju i provođenju preventivnih programa i akcija. Napomenuo je da je Vijeće za prevenciju Grada Đurđevca na svojoj 5. sjednici održanoj sredinom lipnja ove godine donijelo Plan aktivnosti Vijeća za prevenciju za 2011. godine.

Ciljevi i zadaće Vijeća su koordiniranje lokalnim programima prevencije kriminaliteta na području Županije, pružanje podrške programima preventivnog djelovanja, podizanje svijesti građana i javnosti o važnosti i potrebi lokalne prevencije kriminaliteta na Županijskoj razini, poticanje na suradnju svih subjekata zaduženih za sigurnost ljudi i imovine, javni red i kvalitetu života građana, usklađivanje aktivnosti nositelja prevencije Županije, razmatranja dobre prakse u prevenciji kriminaliteta, razmatranja izvješća o radu općinskih i gradskih vijeća za prevenciju, predlaganje i provođenje zajedničkih mjera i preventivnih programa te praćenje njihovih rezultata.

Konstituirano Vijeće definiralo je nekoliko prioritetnih problema i područja na kojima treba raditi, a radi se o smanjivanju svih vrsta ovisnosti kod mladih, sigurnosti u prometu, vršnjačkom nasilju i seksualnom nasilju nad djecom.

Dogovoreno je i formiranje operativnog tima za realizaciju unutar Vijeća koji će predložene programe uskladiti te osmisliti strategiju koju će Vijeće realizirati.

Ravnateljica Obiteljskog centra koprivničko-križevačke županije Željka Koluder – Vlahinja najavila je provedbu Kampanje Vijeća Europe za zaustavljanje seksualnog nasilja nad djecom, pod nazivom „ Jedno od pet „ koja će se početi provoditi početkom rujna ove godine u suradnji s ostalim partnerima na lokalnoj razini u razdoblju od slijedeće četiri godine.

Predstavljeni su i prijedlozi samostalnih preventivnih  projekata Policijske uprave koprivničko-križevačke koji će biti usmjereni  na suzbijanju vršnjačkog nasilja pod nazivom „ Nisi sam „ i  projektu usmjerenom na sprječavanju nasilja putem interneta  - elektroničkog zlostavljanja (cyberbullying ), pod nazivom „ 24 sata zajedno „.



Stranica