Najava preventivne akcije „Dan biciklista“

Foto: Pu koprivničko-križevačka

Vozači bicikala jedna su od najugroženijih skupina sudionika u cestovnom prometu, a što potvrđuju podaci o zabilježenim prometnim nesrećama.

Tijekom šest mjeseci 2011. g. vozači bicikala sudjelovali su u 26 prometnih nesreća, od čega u jednoj prometnoj nesreći s poginulom osobom, 20 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i samo 5 prometnih nesreća s materijalnom štetom.

U nesrećama je sudjelovalo 26 vozača bicikala, od čega je 21 biciklist stradao. Smrtno je stradao jedan vozač bicikla, teško je ozlijeđeno sedam vozača bicikala, a lakše je ozlijeđeno 13 vozača bicikala

Najčešće okolnosti koje su dovele do ovih nesreća bile su nepropisno skretanje, oduzimanje prednosti prolaska i nepropisno uključivanje u promet.

Od 26 vozača bicikala, njih 20 je pruzročilo prometne nesreće. Pod utjecajem alkohola bilo je devet vozača bicikala (35 %).

Zaštitnu kacigu nije koristio niti jedan od četiri biciklista starosti do 16. g., koji su je sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama dužni koristit.

Problem ove kategorije sudionika u prometu je, uz pomanjkanje prometne kulture, nepoznavanje prometnih propisa vezanih za prometovanje bicikla. Tako se u svakodnevnom nadzoru prometa uočavaju i sankcioniraju prekršaji vožnje suprotnom stranom kolnika, nekorištenja postojećih biciklističkih staza, vožnje biciklom preko pješačkog prijelaza, nepoštivanja semafora, vožnje pod utjecajem alkohola, nekorištenja svjetala noću i u uvjetima smanjene vidljivosti, nepropisnog skretanja, nekorištenja zaštitne biciklističke kacige i ostalih prekršaja, čime vozači bicikala sami sebe dovode u opasnosti.

Poseban problem njihove sigurnosti predstavlja i vožnja tehnički neispravnim biciklima. Najopasniji tehnički nedostatak na biciklima predstavljaju neispravna svjetla (bijelo sprijeda i crveno straga) čime smanjuju mogućnost pravovremenog uočavanja od strane ostalih sudionika u prometu, a posebice u uvjetima smanjene vidljivosti i na mjestima gdje nema izgrađenih biciklističkih staza ili traka i gdje nema javne rasvjete.

Kako bi se smanjilo stradavanje biciklista u prometu te povećala njihova vidljivost i uočljivost u prometu, Policijska uprava koprivničko-križevačka će od 17 do 22 sata 16. srpnja 2011. g. provesti preventivnu akciju „Dan biciklista“.

Tijekom provođenja preventivne akcije policijski službenici će u sklopu redovnog nadzora prometa biciklistima dijeliti prigodno izrađen letak i reflektirajuće prsluke.



Stranica