Sanacija kolnika državne ceste broj 43 na relaciji Đurđevac - Rakitnica

U srpnju 2011. nadležne službe završile su radove na navedenoj dionici ceste na način da je u dužini od 200 metara postavljen tzv. mikrosloj asfalta debljine jedan cm, koji svojim sastavom ima znatnu oštrinu i osobine koje značajno povećavaju trenje i omogućuju bolje prianjanje pneumatika vozila uz cestu

Foto: Pu koprivničko-križevačka

„U petak, 24. prosinca 2010.godine, u Hampovici u Ulici Šimuna Pandura ispred kbr. 143. dogodila se prometna nesreća ukojoj je jedna osoba smrtno stradala. U blagom i preglednom zavoju na desno poradi neprilagođene brzine (kolnik mokar), vozač je izgubio nadzor nad vozilom te prešao na suprotni prometni trak . U tom trenutku iz suprotnog smjera svojim prometnim trakom nailazio je skup vozila, teretno i priključno vozilo, te je došlo je do čelnog sudara u kojem je putnica u osobnom vozilu smrtno stradala….“.

Ovakvi tekstovi u prethodne četiri godine često su vezani uz dionicu državne ceste broj 43 između Đurđevca i Hampovice, a gore opisano mjesto zabilježeno je kao mjesto događanja još šest prometnih nesreća - prometne nesreća s poginulim osobama u kojoj su dvije osobe smrtno stradale, tri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima je jedna osoba zadobila teške a četiri osobe lake tjelesne ozljede, te dvije prometne nesreće s materijalnom štetom.

S obzirom na ovakvo stanje mjesta događaja Policijska postaja Đurđevac bila je stava da  se u cilju poboljšanja sigurnosti na cijeloj dionici, prije i poslije mjesta događaja, trebaju izvršiti izmjene u cestovnoj infrastrukturi na način da se postavi „mikrosloj“ asfalta. O tom stavu izvješćene su JP Hrvatske ceste, Ispostava u Varaždinu, u cilju realizacije predložene mjere.

U srpnju 2011. nadležne službe završile su radove na navedenoj dionici ceste na način da je u dužini od 200 metara postavljen tzv. mikrosloj asfalta debljine jedan cm, koji svojim sastavom ima znatnu oštrinu i osobine koje značajno povećavaju trenje i omogućuju bolje prianjanje pneumatika vozila uz cestu, čime se smanjuje mogućnost zanošenje i gubljenje nadzora nad vozilom. Isto je učinjeno  i na poziciji dionice zavoja kod  Sv. Ane, koja je također mjesto učestalih slijetanja vozila na ovoj državnoj cesti, u dužini od 230 metara.

Uz kontinuiran pojačani nadzor prometa i sve ostale preventivne aktivnosti koje će provodi policija, ovom sanacijom povećana je sigurnost prometa na ovoj dionici državne ceste. Pored svih nastojanja u poboljšanje kvalitete prometne infrastrukture i pojačane aktivnosti prometne policije, pozivamo vozače na oprez u prometu na cestama, posebice u uvjetima klizavog kolnika, te poštivanje svih odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama.



Stranica