Oduzimanje prednosti prolaska kao uzrok prometnih nesreća

Na području Policijske uprave koprivničko – križevačke u devet mjeseci 2011. g. dogodile su se 102 prometne nesreće u kojima je okolnost koja je do njih dovela zabilježeno oduzimanje prednosti prolaska. Oduzimanje prednosti prolaska bilo je uzrok događanja dvije prometne nesreće s poginulim osobama, 40 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 60 prometnih nesreća s materijalnom štetom.

Foto: Ilustracija

Na području Policijske uprave koprivničko – križevačke u devet mjeseci 2011. g. dogodile su se 102 prometne nesreće u kojima je okolnost koja je do njih dovela zabilježeno oduzimanje prednosti prolaska. Oduzimanje prednosti  prolaska bilo je uzrok događanja dvije prometne nesreće s poginulim osobama, 40 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 60 prometnih nesreća s materijalnom štetom.

U ovim nesrećama smrtno su stradale dvije osobe, teško je ozlijeđeno šest osoba, a lakše su ozlijeđene 42 osobe.

U odnosu na 2010. godinu broj ovih prometnih nesreća povećan je za 19 % (2010. – 86). Zabrinjava apsolutno povećanje broja prometnih nesreća s poginulim osobama (2010. – 0), te povećanje broja prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama za 18 % (2010. – 34).

U odnosu na prošlu godinu došlo je i do apsolutnog povećanja broja smrtno stradalih osoba u ovim nesrećama (2010. - 0), povećanja broja teško ozlijeđenih osoba za 20 % (2010. – 5), te povećanja broja lakše ozlijeđenih osoba za 5 % (2010. – 40).

Najviše prometnih nesreća uslijed oduzimanja prednosti prolaska tijekom dosadašnjeg dijela 2011. g. zabilježeno je na raskrižju Ulice Ivana Česmičkoga s Ivanjskom cestom i Pavelinskom ulicom u Koprivnici (četiri prometne nesreće s materijalnom štetom) i na raskrižju Ulice Miklinovec s Ulicom Miroslava Krleže u Koprivnici (četiri prometne nesreće, od čega dvije nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima je jedna osoba teže a tri osobe lakše ozlijeđene).

Najčešći razlog oduzimanja prednosti prolaska je nepoštivanje prometnog znaka „Obavezno zaustavljanje“ te uskraćivanje prvenstva prolaska vozaču koji dolazi iz suprotnog smjera i zadržava smjer svog kretanja.

Ponovno podsjećamo vozače na pravila kojima je određeno prvenstvo prolaska:

  • vozač je dužan postupiti sukladno prometnim znacima kojima se regulira promet na raskrižju, a posebice sukladno prometnom znaku „Obavezno zaustavljanje“,
  • na raskrižju cesta iste važnosti vozač je dužan propustiti vozilo koje nailazi s njegove desne strane.
  • vozač vozila koje skreće ulijevo dužan je propustiti vozilo koje, dolazeći iz suprotnog smjera, zadržava smjer svojeg kretanja ili skreće udesno, osim ako postavljenim prometnim znakom nije drukčije određeno,
  • vozač koji ulazi vozilom na cestu koja je prometnim znakom označena kao cesta s prednošću prolaska dužan je propustiti sva vozila koja se kreću tom cestom,
  • vozač je dužan propustiti sva vozila koja se kreću cestom na koju ulazi i kad ta cesta nije prometnim znakom označena kao cesta s prednošću prolaska, ako vozilom ulazi sa ceste bez suvremenoga kolničkog zastora na cestu sa suvremenim kolničkim zastorom,
  • vozač koji pri skretanju presijeca biciklističku stazu ili traku koja se pruža uzduž kolnika kojim se kreće, dužan je propustiti bicikle koji se kreću po biciklističkoj stazi ili traci u istom ili suprotnom smjeru.

Za kršenje rečenih pravila predviđena je novčana kazna u iznosu od 3 000 kuna. Kako je oduzimanje prednosti prolaska jedan od najtežih prekršaja koji je u direktnoj vezi s događanjem prometnih nesreća,  vozaču se izriču i tri negativna boda i zabrana upravljanja motornim vozilom određene kategorije na šest mjeseci.



Stranica