Rezultati pojačanog nadzora alkoholiziranosti vozača

U vremenskom razdoblju od 20. do 23. siječnja, od 15 do 6 sati, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke proveden pojačani nadzor vožnje pod utjecajem alkohola.

Foto: Ilustracija 

U vremenskom razdoblju od 20. do 23. siječnja, od 15 do 6 sati, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke proveden pojačani nadzor vožnje pod utjecajem alkohola. 

Policijski službenici kontrolirali su 308 vozača i vozila, od čega 17 žena, ukupno je  utvrđeno 107 prometnih prekršaja. Zbog vožnje pod utjecajem alkohola sankcioniran je 31 vozač. 

Osim nadzora vozača pod utjecajem alkohola policijski službenici utvrdili su slijedeće prekršaje: 18 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, 10 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, devet prekršaja upravljanja vozilima kojima je isteklo važenje prometne dozvole, pet nepoštivanja prednosti prolaska, četiri nekorištenja svjetala u prometu, tri prekršaja nepropisnog pretjecanja i dr. 

Iz prometa su isključena 34 vozača i četiri vozila, dok je privremeno oduzeta 21 vozačka dozvola. Utvrđen je prekršaj sukladno Zakonu o obveznim osiguranjima, te je utvrđeno kazneno djelo„Izigravanja zabrana iz sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude“ iz čl. 308. KZ - a. 

Tijekom provedbe pojačanih aktivnosti u nadzoru prometa u posebnu prostoriju za smještaj do prestanka djelovanja opojnog sredstva smješteno je bilo 13 vozača. 

Najveća koncentracija alkohola izmjerena je u nedjelju 22. siječnja, u 9.55 sati uUlici Pemijau Drnju, kada je hrvatski državljanin (1971.) upravljajući osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 3,22 g/kg uzrokovao prometnu nesreću s ozlijeđenom osobom. Vozač je bio smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva, nakon čega je pušten na slobodu. 

Poradi počinjenih prekršaja uhićeno je bilo 10 vozača, te su protiv devet uhićenih vozača provedeni žurni prekršajni postupci u kojima su isti kažnjeni kaznama uvjetnog zatvora, novčanim kaznama i zabranama upravljanja vozilima B kategorije. 

U vrijeme pojačanog nadzora prometa, zabilježeno je osam prometnih nesreća, od čega prometna nesreća s poginulom osobom i tri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima je jedna osoba smrtno stradala, a četiri osobe su zadobile lake tjelesne ozljede. Alkohol je bio uzrok događanja tri prometne nesreće, od čega dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama i prometna nesreća s materijalnom štetom. U tim prometnim nesrećama tri osobe su zadobile lake tjelesne ozljede. 



Stranica