Prometovanje u zimskim uvjetima

Tijekom vikenda, od 3. do 6. veljače, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke uslijed neprilagođene brzine kretanja uvjetima na cesti, odnosno u vrijeme kada je kolnik bio prekriven snijegom i u vrijeme smanjene vidljivosti uslijed snježnih padalina, zabilježene su četiri prometne nesreće, od čega nesreća s ozlijeđenom osobom u kojoj je jedna osoba lakše ozlijeđena.

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 3. do 6. veljače, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke uslijed neprilagođene brzine kretanja uvjetima na cesti, odnosno u vrijeme kada je kolnik bio  prekriven snijegom i u vrijeme smanjene vidljivosti uslijed snježnih padalina, zabilježene su četiri prometne nesreće, od čega  nesreća s ozlijeđenom osobom u kojoj je jedna osoba lakše ozlijeđena.

Obzirom da se sukladno vremenskim prognozama do sredine tjedna ponovno očekuju snježne oborine, a kako bi se u ovim uvjetima dogodilo što manje prometnih nesreća i smanjilo stradavanje osoba u njima, ponovno podsjećamo vozače da prilagode brzinu kretanja postojećim uvjetima stanja kolnika (snijeg na kolniku, poledica, mokar kolnik i dr).  Savjetujemo da povećaju razmak u odnosu na vozilo ispred sebe, izbjegavaju pretjecati vozila te da svaku promjenu pravca kretanja najave pravovremenim  uključivanjem pokazivača smjerova.

Kako su tijekom vikenda u prometu zatečeni vozači bicikala u prekršaju, ponovno savjetujemo da biciklisti u vrijeme nastupa zimskih uvjeta na cestama ne sudjeluju u prometu jer snijeg na kolniku pridonosi velikoj nestabilnosti bicikla i uvelike povećava mogućnost pada i ozljeđivanje vozača. Ističemo da svi vozači bicikala noću i u uvjetima smanjene vidljivosti moraju koristiti reflektirajući prsluk ili reflektirajuću biciklističku odjeću, te da na prednjoj i stražnjoj strani bicikla moraju imati upaljeno svijetlo. Vozači bicikla obavezno se trebaju kretati biciklističkim stazama, pješačko - biciklističkim stazama i biciklističkim trakama, odnosno uz desni rub kolnika u pravcu kretanja.
 
Pješacima savjetujemo da koriste nogostupe, a ukoliko to nisu u mogućnosti da se kreću uz lijevi rub kolnika kako bi u slučaju potrebe mogli propustiti vozila koja im dolaze u susret. Za vrijeme kretanja kolnikom noću i u vrijeme smanjene vidljivosti trebaju biti označeni reflektirajućim materijalom ili izvorom svjetlosti, cestu prelaziti na obilježenim pješačkim prijelazima nakon provjere da se može sa sigurnošću prijeći te ne izlaziti na kolnik između parkiranih vozila.
 
Vozačima teretnih i osobnih automobila, a posebno teretnih dostavnih vozila, ne preporučamo parkiranje vozila na kolniku, jer na taj način onemogućavaju čišćenje prometnica i usporavaju protok prometa.

Zasebno naglašavamo vozačima da nakon konzumacije alkoholnih pića ne sudjeluju u prometu, jer kombinacija vožnje pod utjecajem alkohola i neprilagođene brzine zimskim uvjetima na cestama može imati teške posljedice. U prilog ovome govori i činjenica da su u tri od pet prometnih nesreća zabilježenih tijekom vikenda, vozači koji su nesreće prouzročili bili pod utjecajem alkohola.



Stranica