Rezultati pojačanog nadzora alkoholiziranosti i mladih vozača

U razdoblju od 6. do 9. ožujka u vremenu od 22 do 6 sati na području Policijske uprave koprivničko - križevačke proveden je pojačani nadzor vožnje pod utjecajem alkohola i mladih vozača.

Foto: Ilustracija 

U razdoblju od 6. do 9. ožujka u vremenu od 22 do 6 sati na području Policijske uprave koprivničko - križevačke proveden je pojačani nadzor vožnje pod utjecajem alkohola i mladih vozača. 

Policijski službenici kontrolirali su 215 vozača i vozila, od čega 26 mladih vozača te su ukupno utvrdili 124 prekršaja. Zbog vožnje pod utjecajem alkohola sankcionirano je devet vozača i utvrđeno  je šest prekršaja mladih vozača. 

Mladi vozači počinili su četiri prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama: prekršaj korištenja mobitela za vrijeme vožnje, jedan prekršaj nekorištenja reflektirajućeg prsluka, prekršaj upravljanja tehnički neispravnim vozilom i prekršaj upravljanja neregistriranim vozilom. Jedan prekršaj iz Zakona o obveznom osiguranju u prometu i jedan prekršaj iz Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prometu (neposjedovanje tahografskih listića za prethodnih 28 dana).

 Osim nadzora vozača pod utjecajem alkohola i mladih vozača policijski službenici su utvrđivali i druge prekršaje, te su tom prilikom utvrdili prekršaje: 37 prekršaja  odnosilo se na prekoračenje dopuštene brzine kretanja, devet prekršaja pretovara, šest prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, pet prekršaja odnosilo se na upravljanje vozilima kojima je isteklo važenje prometne dozvole, četiri prekršaja upravljanja tehnički neispravnim vozilima, četiri prekršaja upravljanja neregistriranim vozilima, tri prekršaja nepropisnog parkiranja, dva prekršaja nepropisnog pretjecanja, dva prekršaja nekorištenja zaštitne kacige i dr. 

Iz prometa je isključeno ukupno 13 vozača i pet vozila, dok su privremeno oduzete četiri vozačke dozvole. Utvrđena su dva prekršaja sukladno Zakonu o obveznom osiguranju u prometu i utvrđeno je jednokazneno djelo„Izigravanja zabrana iz sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude“ iz čl. 308. KZ-a 

Tijekom provedbe pojačanih aktivnosti u nadzoru prometa u posebnu prostoriju do otriježnjenja smještena su bila tri vozača. 

Najveća koncentracija alkohola izmjerena je u srijedu, 7. ožujka u 3.55 sati u Ulicu Stjepana Radića u Budančevici, kada je hrvatski državljanin (1981) upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,78 g/kg. Vozač je bio smješten u posebnu prostoriju do otriježnjenja, nakon čega je pušten na slobodu. 

Poradi počinjenih prekršaja uhićena su bila dva vozača, te je protiv jednog  uhićenog vozača proveden žurni prekršajni postupak u kojemu je kažnjen novčanom kaznom od 1 500 kuna, kaznom zatvora od 30 dana uvjetno na šest mjeseci i zabranom upravljanja vozilima B kategorije u trajanju od šest mjeseci. 

U vrijeme pojačanog nadzora prometa, zabilježene su četiri prometne nesreće, od čega, prometna nesreća s ozlijeđenom osobom u kojoj je jedna osoba lakše ozlijeđena. Alkohol nije bio uzrok događanja prometnih nesreća te u prometnim nesrećama nisu sudjelovali mladi vozači.



Stranica