Rezultati pojačanog nadzora prometa

U razdoblju od 6. do 10. travnja na području Policijske uprave koprivničko – križevačke proveden je pojačani nadzor vožnje pod utjecajem alkohola, brzine kretanja vozila i vozača mopeda i motocikala.

Foto: Ilustracija

U razdoblju od 6. do 10. travnja na području Policijske uprave koprivničko – križevačke proveden je pojačani nadzor vožnje pod utjecajem alkohola, brzine kretanja vozila i vozača mopeda i motocikala. 

Policijski službenici kontrolirali su 211 vozača i vozila, od čega osam vozača mopeda i 12 vozača motocikala, te je ukupno utvrđeno 107 prekršaja. 

Poradi vožnje pod utjecajem alkohola sankcionirano je 12 vozača (od 0,51 do 1,00 g/kg – tri vozača; od 1,01 do 1,50 g/kg – četiri vozača; iznad 1,50 g/kg – pet vozača), dok su utvrđena 52 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja vozila (u naselju od 10 do 20 km/h – 20 prekršaja, od 20 do 30 km/h – 23 prekršaja,  od 30 do 50 km/h – sedam i iznad 50 km/h – dva prekršaja). 

Utvrđen je jedan prekršaj vozača mopeda (nekorištenje pomagala upisanog u vozačku dozvolu) i jedan prekršaj vozača motocikla (prekoračenje dopuštene brzine kretanja od 34 km/h u naselju) iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. 

Osim nadzora vozača pod utjecajem alkohola, brzine kretanja i vozača mopeda i motocikala policijski službenici su utvrđivali i druge prekršaje te su tom prilikom utvrdili prekršaje: osam prekršaja upravljanja tehnički neispravnim vozilima, tri prekršaja oduzimanja prednosti prolaska, dva nekorištenja sigurnosnog pojasa, dva prekršaja upravljanja vozilima kojima je isteklo važenje prometne dozvole, dva nepropisna parkiranja, dva nepropisna pretjecanja, prekršaj upravljanja neregistriranim vozilom i dr. 

Iz prometa je isključeno ukupno 17 vozača i pet vozila, dok je privremeno oduzeto 10 vozačkih dozvola. Utvrđen je prekršaj iz Zakona o obveznim osiguranjima u prometu i utvrđeno je kazneno djelo„Izigravanja zabrana iz sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude“ iz čl. 308. KZ-a. 

Tijekom provedbe pojačanih aktivnosti u nadzoru prometa u posebnu prostoriju do otriježnjenja smješteno je bilo sedam vozača. 

Najveća koncentracija alkohola zabilježena je upetak, 6. travnja u 17.30 sati u Krešimirovoj ulici u Starigradu, kada je hrvatski državljanin (1963) upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 2,98 g/kg. 

Najveća brzina zabilježena je u ponedjeljak, 9.travnja u 12.46 sati kada je hrvatski državljanin(1991) upravljao osobnim automobilom Varaždinskom ulicom u Subotici Podravskoj, brzinom od 170 km/h iako je maksimalna brzina kretanja vozila ograničena na 60 km/h. Vozač je  bio uhićen i doveden nadležnom Prekršajnom sudu, koji ga je kaznio kaznom zatvora u trajanju od 8 dana uvjetno na 12 mjeseci i izrekao mu zaštitnu mjeru zabrane upravljanja vozilima B kategorije na području RH (inozemna vozačka dozvola) u trajanju od šest mjeseci. 

Poradi počinjenih prekršaja uhićena su bila četiri vozača te su protiv tri uhićena vozača provedeni žurni prekršajni postupci u kojima su isti kažnjeni kaznom zatvora, kaznama uvjetnog zatvora, novčanim kaznama, zabranama upravljanja vozilima B kategorije i zabranama korištenja inozemne vozačke dozvole. Jedan vozač predan je u zatvor u Bjelovaru na izdržavanje kazne zatvora. 

Na području Policijske uprave u činjenju prekršaja u povratu zatečena su tri vozača. 

U vrijeme pojačanog nadzora prometa, zabilježeno je osam prometnih nesreća, od čega prometna nesreća s ozlijeđenim osobama u kojoj je jedna osoba teže ozlijeđena, dok su dvije osobe lakše ozlijeđene. Uslijed vožnje pod utjecajem alkohola zabilježena je prometna nesreća s materijalnom štetom, dok su uslijed neprilagođene brzine kretanja vozila zabilježene dvije prometne nesreće s materijalnom štetom. Vozači mopeda i motocikala nisu sudjelovali u prometnim nesrećama. 



Stranica