Najava preventivno - represivne akcije nadzora vozača mopeda i motocikala

Tijekom prvih šest mjeseci 2012.g. na području djelovanja Postaje prometne policije Koprivnica zabilježeno je 159 prometnih nesreća, od čega tri s poginulim osobama, 64 s ozlIjeđenim osobama i 92 s materijalnom štetom.

Foto: Pu koprivničko-križevačka 

Tijekom prvih šest mjeseci 2012.g. na području djelovanja Postaje prometne policije Koprivnica zabilježeno je 159 prometnih nesreća, od čega tri s poginulim osobama, 64 s ozlIjeđenim osobama i 92 s materijalnom štetom. U istima tri osobe smrtno su stradale ( dva vozača bicikala i vozač motocikla ), 16 osoba teško je ozlijeđeno a 62 osobe lakše su ozlijeđene. Ukupno je u rečenim prometnim nesrećama sudjelovalo 360 sudionika od čega je njih 63 bilo pod utjecajem alkohola ( 17,5 %). 

U analiziranom razdoblju vozači mopeda i motocikla sudjelovali su u 10 prometnih nesreća od čega u jednoj prometnoj nesreći s poginulim osobama, osam s ozlijeđenim osobama i prometnoj nesreći s materijalnom štetom. U prometnim nesrećama jedan vozač smrtno je stradao,  dva vozača motocikala teško su ozlijeđena a tri vozača motocikala i dva vozača mopeda lakše su ozlijeđena. 

Od sveukupno 11 sudionika ovih prometnih nesreća, dva vozača bila su pod utjecajem alkohola. Vrste događanja prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači mopeda i motocikla su: dva bočna sudara,  dva slijetanja vozila s ceste, tri naleta na motocikle, dva sudara iz suprotnih smjerova i nalet na biciklistu. 

Okolnosti uslijed kojih je došlo do događanja prometnih nesreća bile su: tri nepoštivanja brzine kretanja, pet oduzimanja prednosti prolaska, nepropisno pretjecanje i nepropisno kretanje kolnikom. 

Kako bi se smanjio negativan trend stradavanja vozača mopeda i motocikala u prometu, Postaja prometne policije Koprivnica će u četvrtak, 12. srpnja, od 14 do 22 sata provesti preventivno - represivnu akciju nadzora vozača mopeda i motocikala. 

Tijekom provođenja akcije policijski službenici biti će posebno usmjereni na sprečavanje i sankcioniranje prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, pri čemu će posebnu pozornost posvetiti mladim vozačima, nadzor brzine i sankcioniranje utvrđenih prekoračenja ograničenja brzine kretanja vozila, prekršaje vozača mopeda, motocikala s posebnim naglaskom na korištenje propisane, homologirane i propisno pričvršćene zaštitne kacige te upravljanje odgovarajućom kategorijom vozila.

Policijski službenici će sankcionirati i sva druga gruba kršenja prometnih propisa.



Stranica