Koprivnica: Najava akcije nadzora alkoholiziranosti vozača

Tijekom prvih šest mjeseci 2012. g. na području djelovanja Postaje prometne policije Koprivnica evidentirano je 158 prometnih nesreća u kojima su tri osobe smrtno stradale, 16 je osoba teže i 60 osoba lakše ozlijeđeno.

Foto: Ilustracija

Tijekom prvih šest mjeseci  2012. g. na području djelovanja Postaje prometne policije Koprivnica evidentirano je 158 prometnih nesreća u kojima su tri osobe smrtno stradale, 16 je osoba teže i 60 osoba lakše ozlijeđeno.

U 58 prometnih nesreća evidentirana je prisutnost alkohola kod sudionika, odnosno od ukupno 360 sudionika prometnih nesreća njih 63 bila su pod utjecajem alkohola. Najviše vozača koji su pod utjecajem alkohola prouzročili prometne nesreće imalo je utvrđene koncentracije alkohola iznad 1,50 g/kg.

Pod utjecajem alkohola bilo je 11 mladih vozača od njih ukupno 84 (13% mladih vozača).

Najveća ugroženost glede sudionika prometnih nesreća koji su bili pod utjecajem alkohola, evidentirana je kod vozača osobnih automobila i vozača bicikla.

Tijekom prvog polugodišta 2012. godine policijski službenici uvrdili su 3005 prometnih prekršaja, od čega 302 upravljanja pod  utjecajem alkohola. Najviše je vozača sankcionirano poradi upravljanja vozila s koncentracijama iznad 1,5 g/kg alkohola u organizmu – 123 sankcionirana vozača, a potom od 1,01 do 1,50 g/kg  alkohola u organizmu – 88 vozača.

Prilikom nadzora alkoholiziranosti vozača posebna pozornost posvetiti će se mladim vozačima (dopuštena koncentracija alkohola u organizmu – 0,00 g/kg). U sklopu akcije biti će angažiran i policijski službenik koji će uz pomoć uređaja za preliminarno testiranje vršiti nadzor vozača koji upravljaju pod utjecajem opojnih sredstava.

Savjetujemo svim vozačima da ne konzumiraju alkohol, ali ni druga opojna sredstva, jer povećavaju rizik od događanja prometne nesreće u kojoj osim vas može stradati netko nedužan.

Kako bi se smanjio broj vozača koji pod utjecajem alkohola sudjeluju u prometu te podigla razina stanja sigurnosti u cestovnom prometu, Postaja prometne policije Koprivnica će 21./22. srpnja povoditi  preventivno - represivna akciju „Nadzor alkoholiziranosti vozača“.



Stranica