Zaštita od požara - savjeti

Foto: Ilustracija   

Na području naše županije u posljednjih nekoliko tjedana bilježimo povećani broj požara na otvorenom prostoru. To su požari niskog raslinja, suhe trave, nagorijevanje stupova HEP-a, zahvaćanja vatrom stabala drveća a razlog kojih je nepridržavanje propisanih odredbi Zakona o zaštiti od požara, Zakona o šumama te općinskim i gradskim odlukama o mjestima i mjerama spaljivanja korova, trave i drugog otpadnog materijala biljnog porijekla.

Kako se ovakav trend ne bi nastavio ubuduće ovom prilikom ponovno skrećemo pozornost na neke od odredaba navedenih zakona i odluka. 

Upozoravamo pučanstvo:

  • tvari koje se spaljuju potrebno je izmjestiti na dovoljnoj udaljenosti od vodova električne energije, plinovoda, naftovoda, željezničkih pruga, stambenih građevina i drugih objekata koje bi vatra ili dim mogli ugroziti.
  • zemljište na kojem se vrši spaljivanje potrebno je izolirati od ostalih površina na kojem se nalaze poljoprivredne kulture, šume i objekti podložni zapaljenju, da bi se izbjegla mogućnost nekontroliranog širenja vatre;
  • osoba koja vrši spaljivanje mora biti punoljetna i ne smije napustiti mjesto spaljivanja dok vatra nije u potpunosti ugašena;
  • na mjestu spaljivanja moraju se osigurati priručna sredstva za gašenje (lopate, kante s vodom i dr.);
  • spaljivanje vršiti isključivo danju, za mirna vremena bez vjetra, uz stalnu nazočnost osobe koja vrši spaljivanje.

U slučaju nekontroliranog širenja vatre potrebno je odmah izvijestiti vatrogasce (na tel. 193 ili 93), policiju (na tel. 192) ili županijski centar 112 (na tel. 112) te započeti sa gašenjem.   

Apeliramo na sve građane, poljoprivrednike i šumske radnike: pridržavajte se zakonskih odredbi, ne palite vatru na nedozvoljenim mjestima, te ne ostavljajte upaljenu vatru bez nadzora.



Stranica