Najava pojačanog nadzora korištenja sigurnosnog pojasa i nepropisne uporabe mobitela

U dosadašnjem dijelu 2012. godine na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježena je 461 prometna nesreća, od čega šest prometnih nesreća s poginulim osobama i 184 prometne nesreće s ozlijeđenim osobama.

Foto: Ilustracija  

U dosadašnjem dijelu 2012. godine na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježena je 461 prometna nesreća, od čega šest prometnih nesreća s poginulim osobama i 184 prometne nesreće s ozlijeđenim osobama. U prometnim nesrećama stradalo je 249 osoba, od kojih je šest osoba smrtno stradalo, 46 osoba je teško ozlijeđeno, a 197 osoba je lakše ozlijeđeno.

U 14 prometnih nesreća odnosno u 3 % nesreća sudionici nisu koristili sigurnosni pojas, od čega u jednoj prometnoj nesreći s poginulim osobama, sedam prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i šest prometnih nesreća s materijalnom štetom. U tim prometnim nesrećama stradalo je osam osoba koje nisu koristile sigurnosni pojas od kojih je jedna osoba smrtno  stradala, dvije osobe su teško ozlijeđene a pet je osoba lakše ozlijeđeno.

Sigurnosni pojasevi nedvojbeno pridonose smanjenju opasnosti i rizika od nastanka ozbiljnih ozljeda tijekom naglog kočenja i pri sudarima! Zato je Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisano da vozač i svi putnici tijekom vožnje u motornom vozilu uvijek koriste sigurnosne pojaseve.

Vozač i putnici koji u vozilu nisu vezani sigurnosnim pojasevima, pri frontalnom udarcu u objekt ili pri izravnom sudaru s drugim automobilom nastavljaju „let“ kroz i iz vozila, koje se gotovo trenutno zaustavilo zbog sraza. Bez obzira kako se čvrsto pri tome držite rukama ili ste oslonjeni nogama, odnosno držite upravljač, nemoguće je svladati silinu udarca i sile koje pri tome djeluju. Neminovno, vozaču ruke popuštaju, tijelom nalijeće na upravljač, lomi grudni koš, koljena se lome od udarca u armaturu ispod upravljača, glavom udara u vjetrobransko staklo. Suvozač kao iz katapulta izlijeće, glavom naprijed, kroz vjetrobransko staklo iz kabine automobila. Putnici na stražnjim sjedalima prelijeću prednja sjedala, glavama udaraju u vozača i suvozače, tijelom lome naslone sjedala, a mogu i izlijetati iz kabine kroz vjetrobransko staklo. To se najčešće događa maloj djeci koja sjede između sjedala.

Kako bi se smanjilo stradavanje sudionika u prometu koji ne koriste sigurnosni pojas kao i broj prometnih nesreća, te smanjio broj prekršaja nepropisne uporabe mobitela tijekom vožnje, a samim time povećala razina sigurnosti prometa na cestama, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke od 10. (ponedjeljak) do 16. rujna (nedjelja) provodit će se pojačani nadzor korištenja sigurnosnog pojasa i nepropisne uporabe mobitela.

Policijski službenici će tijekom provedbe pojačanog nadzora posebnu pozornost obratiti na korištenje sigurnosnog pojasa od strane svih osoba u vozilima, te na prijevoz djece odnosno da li djeca sjede u dječjim sjedalicama koje moraju biti pričvršćene odnosno propisno postavljene, te da li su djeca vezana sigurnosnim pojasom.

Napominjemo da ispravno montirane dječje auto - sjedalice smanjuju rizik smrtnog stradavanja dojenčadi u prometnim nesrećama 71% a male djece 54%, te da nevezano dijete u sudaru pri brzini od 60 km/h udara u unutrašnjost vozila ili predmete van vozila istom jačinom kao da je palo na tlo s petog kata.

Prilikom pojačanog nadzora policijski službenici će pozornost obratiti i na korištenje mobitela tijekom vožnje, a sankcionirati će  i ostala gruba kršenja prometnih pravila od strane vozača.

U sklopu pojačanog nadzora korištenja sigurnosnog pojasa i nepropisne uporabe mobitela u srijedu, 12. rujna provesti će se suradnja sa Policijskim upravama međimurskom,varaždinskom i virovitičko-podravskom, preventivno - represivna akcija „Nadzor korištenja sigurnosnog pojasa i nepropisne uporabe mobitela“.



Stranica