Rezultati pojačanog nadzora prometa

U razdoblju od 19. do 24 rujna, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke proveden je pojačani nadzor vožnje pod utjecajem alkohola, brzine kretanja vozila, vozača traktora i bicikala.

Foto: Ilustracija   

U razdoblju od 19. do 24 rujna, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke proveden je pojačani nadzor vožnje pod utjecajem alkohola, brzine kretanja vozila, vozača traktora i bicikala.

Policijski službenici kontrolirali su 422 vozača i vozila, od čega 14 vozača traktora i 16 vozača bicikala, te su utvrđena 192 prometna prekršaja.

Zbog vožnje pod utjecajem alkohola sankcioniran je 31vozač ( do 0,50 g/kg – jedan vozač; od 0,51 do 1,00 g/kg – šest vozača; od 1,01 do 1,50 g/kg – 14 vozača i iznad 1,50 g/kg – 10 vozača).

Utvrđena su 33 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja. Po stupnjevima prekoračenja, najviše je sankcionirano prekoračenja brzine kretanja u naselju od 20 do 30 km/h (18 prekršaja), zatim od 30 do 50 km/h (osam prekršaja), te od 10 do 30 km/h (jedan prekršaj izvan naselja) i dva prekršaja vožnje neprilagođenom brzinom.

Utvrđeno je sedamprekršaja vozača traktora (jedan prekršaj upravljanja pod utjecajem alkohola, dva prekršaja upravljanja neregistriranim vozilom, prekršaj nenošenje vozačke dozvole, prekršaj nepropisnog prevoženja osoba i dva prekršaja upravljanja vozilom bez sklopljene police obveznog osiguranja u prometu.)

Također, utvrđeno je 10 prekršaja vozača bicikala ( tri prekršaja upravljanja pod utjecajem alkohola, dva prekršaja upravljanja tehnički neispravnim vozilom, dva prekršaja odnosila su se na nekorištenje reflektirajućeg prsluka ili reflektirajuće biciklističke odječe, dva prekršaja nekorištenja svjetala i prekršaj upravljanja vozilom na način kojim se umanjuje stabilnost.

Iz prometa je isključeno ukupno 38 vozača i 13 vozila, dok je privremeno oduzeta 21 vozačka dozvola. Utvrđeno je sedam prekršaja sukladno Zakonu o obveznim osiguranjima u prometu i utvrđeno je kazneno djelo„Izigravanja zabrana iz sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude“ iz čl. 308. KZ-a.

Tijekom provedbe pojačanih aktivnosti u nadzoru prometa u posebnu prostoriju do otriježnjenja smješteno je bilo 13  vozača.

Najveća koncentracija alkohola izmjerena je u četvrtak, 20. rujna, u 22.20 sati u Koprivnici na Peteranskoj cesti, kada je  45 – godišnjak upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 2,60 g/kg. Vozač je bio smješten u posebnu prostoriju do otriježnjenja.

Zbog počinjenih prekršaja uhićeno je bilo sedam vozača, protiv njih su provedeni žurni prekršajni postupci u kojima su kažnjeni kaznama uvjetnog zatvora, novčanim kaznama, te su im izrečene zabrane upravljanja vozilima B  i F kategorija.

Na području Policijske uprave u činjenju prekršaja u povratu zatečeno je šest vozača.

Tijekom pojačanog nadzora, dana 22./23. rujna, od 15 do 3 sata, u suradnji sa Policijskim upravama međimurskom, varaždinskom i virovitičko - podravskom, provedena je preventivno - represivna akcija „Nadzor vožnje pod utjecajem alkohola“.U akciju je utvrđen 41 prekršaj aktivnost, od čega16 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola.

U vrijeme pojačanog nadzora prometa, zabilježeno je pet prometnih nesreća, od čega tri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima su tri osobe lakše ozlijeđene. U jednoj prometnoj nesreći s ozlijeđenim osobama sudionik je bio pod utjecajem alkohola, dok je u jednoj prometnoj nesreći s materijalnom štetom uzrok događanja bila vožnja neprilagođenom brzinom. Zabilježena je prometna nesreća s materijalnom štetom koju je prouzročio vozač bicikla, dok vozači traktora nisu sudjelovali u prometnim nesrećama.



Stranica