Edukativna predavanja u sklopu projekta "Nisi sam" u OŠ "Đuro Ester" u Koprivnici

Foto: Pu koprivničko-križevačka 

Danas, 19. listopada, policijske službenice Ureda načelnika Policijske uprave, i policijski službenik za maloljetničku delinkvenciju Policijske postaje Koprivnica, održali su radionice za učenike OŠ „Đuro Ester“ u Koprivnici:

              - u vremenu od 07,45 do 09,20 sati, za 21 učenika 5.a razreda,

              - u vremenu od 10,35 do 12,10 sati, za 20 učenika 5.c razreda.

Radionice su podijeljene u dva dijela: u prvom dijelu je obrađena tematika sprječavanja nasilja među djecom i mladima, a u drugom sprječavanja nasilja putem modernih elektroničkih tehnologija-novih medija. 

U prvom dijelu su učenicima predočeni konkretni primjeri iz prakse-sa našeg područja i primjeri iz tiskovina. Predočen im je pojam vršnjačkog nasilja, te što učiniti u slučajevima zlostave. Prikazan im je video uradak („Cyber Bulling video“) koji prikazuje tijek zlostavljanja jednog 14.-to godišnjaka od strane njegovih vršnjaka i način rješavanja takovog problema.

Na kraju prvog dijela, a zajedno s samim učenicima, došlo se do određenih zaključaka glede vršnjačkog nasilja (nužnost reagiranja i način rješavanja konkretnih problema)- „Za nasilje nema opravdanja“. 

U drugom dijelu radionica razgovaralo se o dobrim, ali i lošim stranama interneta, a posebno društvenih mreža. Više od 75 % njih ima otvorene vlastite profile na društvenoj mreži „Facebook“, a zabrinjavajuće je to što neki od njih imaju i 1 234 „virtualnih prijatelja“. 

Upozoravalo ih se da ne objavljuju javno (ni ne dijele s drugima) ni jedan od svojih osobnih podataka, da ne komuniciraju s nepoznatim osobama, odnosno ne prihvaćaju prijateljstva samo zbog broja, odnosno prijateljstva osoba koje osobno ne poznaju.

Također ih se pozvalo da se upoznaju i sa pravilima ponašanja na društvenim mrežama.



Stranica