Koprivnica: Edukativno predavanje u sklopu projekta "Nisi sam"

Foto: Pu koprivničko-križevačka 

U srijedu, 7. studenog, policijske službenice Ureda načelnika Policijske uprave koprivničko - križevačke, održale su u Gimnaziji „Fran Galović „ u Koprivnici, za učenike tri 1. razreda škole, 65 učenika , u nazočnosti psihologa škole, edukativno predavanje u sklopu projekta „Nisi sam“. 

Tematika je bila sprječavanje nasilja među djecom i mladima, sprječavanje nasilja putem modernih elektroničkih tehnologija, novih medija. 

Obzirom na dob učenika, najviše se komuniciralo vezano uz konkretne primjere iz prakse, tijekom rada na liniji maloljetničke delinkvencije, dakle primjeri vršnjačkog nasilja, s posljedicama po žrtvu, počinitelje, modaliteti počinjenja, kako prepoznati zlostavu , te da je najvažnije reagirati, nasilje prijaviti. 

Također, vezano uz vršnjačko nasilje, komuniciralo se o Internetu, učenici razreda Gimnazije upoznati su i svi znaju što su društvene mreže, kako se njima koristiti, kako urediti sigurnosne postavke i sl., ali ono što ne znaju, kada objave određene uvredljive, prijeteće sadržaje, seksualno eksplicitne, ili ih prime, da su počinili, ili su žrtve kaznenih djela, pr. krađe osobnih podataka. 

Uputilo ih se da racionaliziraju broj prijatelja na Facebooku, jer se često iza profila njihovih vršnjaka kriju osobe koje su starije, koje žele komunicirati sa mlađim osobama, maloljetnicima, kako bi ih pokušali zlostavljati, seksualno i sl.           

Općenito, fotografiranje koje je popularno u dobi adolescencije, kada su učenici u ljubavnim vezama, fotografiranje seksualnog sadržaja, vrlo je rasprostranjeno i znade se dogoditi, kada dođe do prekida ljubavne veze, jedna osoba objavi fotografije druge na društvenoj mreži ili pokaže prijateljima, na taj način zlostavi drugu osobu.

Određene stvari nisu bile poznate učenicima, budući je velika disproporcija između onog što znaju, te iskustvenog, dakle životne dobi kao preduvjeta iskustva i samim time, načina donošenja odluka.



Stranica