Nisi sam: Edukativno predavanje u Koprivničkim Bregima

Foto: Pu koprivničko-križevačka 

U četvrtak, 15. studenog, od 16.30 do 18.45 sati, u OŠ Koprivnički Bregi, policijske službenice Ureda načelnika Policijske uprave i policijska službenica Policijske postaje Koprivnica, održale su predavanje u sklopu projekta „Nisi sam“ za 45 roditelja - učenika 3. i 4. razreda, u nazočnost tri djelatnice škole. 

Roditelji su upoznati sa samim Projektom, predočeni su im primjeri vršnjačkog nasilja iz policijske prakse, primjeri iz tiskovina – pričalo se o pojmu vršnjačkog nasilja, kako ga prepoznati, na koji način reagirati. Također, predočen im je način na koji održavamo radionice sa njihovom djecom.

Prikazani su im video materijali - video uradak koji zorno prikazuje posljedice vršnjačkog nasilja – „Ryan Halligan“s story“- priča oca kojemu  je dijete u dobi od 13 godina počinilo samoubojstvo zbog vršnjačkog nasilja.

Video uradak je bio uvod u priču o posljedicama svih oblika nasilja po djecu, odnosno kako se oni osjećaju,  te da je izuzetno bitna komunikacija roditelja i djece. Nužno je po saznanju za nasilje bilo koje vrste izvijestiti školu, te ostale nadležne institucije.

Kroz prezentaciju o sprječavanju elektroničke zlostave skrenula im se pažnja na komunikaciju glede društvenih mreža - nazočnost djece na istima,  činjenicu da djeca igraju mnogo video igara nasilnog modaliteta i gledanjem nasilnih sadržaja u medijima, stječu veću toleranciju na nasilje, nerijetko se i sami tako ponašaju, shvaćajući kao igru, nešto što je zapravo nasilje.

Pričalo se o iskustvima iz radionica s učenicima gdje se dolazi do saznanja da isti imaju već u 3. ili 4.- tom razredu osnovne škole otvorene svoje „Facebook profile“, da imaju mnogo nepoznatih osoba za prijatelje, te da ne znaju gotovo ništa o sigurnosnim postavkama.

Upravo na takovim društvenim mrežama su njihova djeca izložena raznim opasnostima: krađa osobnih podataka, profila, mogućnosti „upada“ seksualnih prijestupnika koji se lažno predstavljaju. 

Roditelji su upućeni na mogućnost i obvezu zaštite svoje djece - praćenjem što rade njihova djeca (kako u stvarnom, tako i u virtualnom svijetu), da postave roditeljsku zaštitu, obrate se ovlaštenim servisima, da imaju mogućnost ograničiti svojoj djeci vrijeme koje provode na Internetu.   

Roditeljima su podijeljeni leci projekta „Nisi sam“, upoznati su sa stranicama Policijske uprave koprivničko - križevačke - detaljima Projekta, i svim načinima komunikacije.



Stranica