Edukativno predavanje u OŠ "Đuro Ester" u sklopu projekta "Nisi sam"

Foto: Pu koprivničko-križevačka 

U srijedu, 21. studenog, od 9.40 do 11.20 sati, policijske službenice Ureda načelnika Policijske uprave, održale su radionicu za učenike 4.a. razreda OŠ „Đuro Ester“ u Koprivnici. Radionicom je obuhvaćeno 20 učenika uz nazočnost njihove razrednice. 

Kroz radionicu je obrađena tematika sprječavanja nasilja među djecom i mladima, te sprječavanja nasilja putem modernih elektroničkih tehnologija - novih medija.

 Učenici su upoznati s pojmom vršnjačkog nasilja i vrstama nasilja. Predočeni su im konkretni primjeri iz prakse i primjeri iz tiskovina. Prikazan je video uradak („Cyber Bulling video“) koji prikazuje tijek zlostavljanja 14.- to godišnjaka Treya od strane njegovih vršnjaka i način rješavanja takovog problema. Zaključak je da svako nasilje treba prekinuti, reagirati na isto.

Nakon toga učenici su podijeljeni u tri grupe, svaka od tih grupa dobila je konkretan primjer zlostavljanja iz prakse: učenici su odgovarali na konkretna pitanja - kako se osjećaju kada vide zlostavljanje, što bi učinili u konkretnom primjeru, kome bi se obratili za pomoć, te što misle o nasilju među djecom. 

U drugom dijelu radionica učenici su upoznati s dobrim i lošim stranama interneta, a posebno društvenih mreža. Konkretno dat je osvrt na najpopularniju društvenu mrežu „Facebook“, a od 20 učenika čak njih 50 % ima otvorene svoje facebook profile. 

Učenici su upoznati s pojmom osobnih podataka, a zabrinjavajuće je to što nitko od učenika ne zna ništa o pravilima ponašanja na istome - kod izrade profila stavljaju krivo godište rođenja da bi se mogli prijaviti na mrežu (minimum je 13 godina), ne znaju ništa o sigurnosnim postavkama, te prihvaćaju prijateljstva od strane nepoznatih osoba, odnosno sklapanju virtualna prijateljstva. 

Također, učenici su upozoreni da ne objavljuju svoje osobne podatke, da ne komuniciraju s nepoznatim osobama, da potraže pomoć kod podešavanja sigurnosnih postavki - da nemaju javno dostupne profile, odnosno da se upoznaju s  pravilima ponašanja na društvenim mrežama.



Stranica