Kalinovac: Predavanje u sklopu projekta "Nisi sam"

Foto: Pu koprivničko-križevačka   

U srijedu, 28. studenog, policijske službenice Ureda načelnika Policijske uprave i policijski službenici Policijske postaje Đurđevac održali su radionicu u Kalinovcu u OŠ „Ivan Lacković Croata“. Radionica je održana za 16 učenika 2. razreda u sklopu provođenja projektnih aktivnosti „NISI SAM“ – prevencija vršnjačkog nasilja i nasilja putem modernih elektroničkih tehnologija. Na radionici je bio nazočan i razrednik. 

Tijekom radionice učenici su upoznati sa pojmom vršnjačkog nasilja, predočeni su im video uraci, događaji iz medija, fotografije, prezentacije, a sve vezano uz sprječavanje vršnjačkog nasilja.

Prikazan im je video materijal: „Anti-Bullying week Cyber Bullying video“ koji prikazuje tijek zlostavljanja 14.-to godišnjeg Treya (putem SMS-a, e-mail-a), te „Caught in the Web: Addicted to gaming“-ovisnost o video igrama. 

Zaključak je bio da je nasilje neprihvatljiv oblik ponašanja, da probleme treba pokušati riješiti razgovorom ili se odmaknuti od nasilja i prijaviti najbližoj odrasloj osobi. 

Također, učenici su upoznati s problematikom vezanom uz nasilje putem društvenih mreža i opasnostima koje prijete na istima. Stavljen je naglasak na funkcioniranje najpopularnije društvene mreže „Facebook“ s aspekta sigurnosti, zaštite osobnih podataka, koje podatke ne bi smjeli objavljivati, fotografije, te da nikada ne stupaju u kontakt sa osobama koje su im nepoznate, dakle da izbrišu prijatelje na FB za koje ne znaju tko su. Budući da se iza takvih profila mogu kriti osobe koje imaju loše nakane prema djeci, odrasle osobe koje imaju seksualne sklonosti prema djeci, ponekad i vršnjaci koji se „šale“ na neprimjeren način, način koji može povrijediti druge. 



Stranica