Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 30. studenoga do 2. prosinca, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke proveden je nadzor cestovnog prometa u cilju detektiranja najtežih prometnih prekršaja.

U tom razdoblju zabilježeno je pet prometnih nesreća s materijalnom štetom. Do prometnih nesreća je došlo uslijed neprilagođene brzine kretanja, nedovoljne udaljenosti između vozila, nepropisnog kretanja kolnikom i oduzimanja prednosti prolaska.

Utvrđen je 61 prometni prekršaj, od čega 13 upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 11 prekoračenja ograničenja brzina kretanja, šest nepropisnih parkiranja, četiri nekorištenja sigurnosnih pojaseva, četiri upravljanja vozilima bez upaljenih svjetala, dva oduzimanja prednosti prolaska, dva upravljanja vozilima prije stjecanja prava i drugi prekršaji. Iz prometa je isključeno jedno vozilo i 13 vozača.

Tijekom vikenda utvrđeno je i jedno kazneno djelo „Izigravanja zabrana iz sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude“, poradi kojeg je nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu podnijeta kaznena prijava.

Najveća koncentracija alkohola izmjerena je u subotu, 1. prosinca, u 0.50 sati u Koprivničkoj ulici u Novigradu Podravskom, kada je 30-godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,89 g/kg. Vozač je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva, nakon čega je bio uhićen. Protiv vozača je na Prekršajnom sudu Koprivnica – Stalnoj službi Đurđevac proveden žurni prekršajni postupak, u kojem je kažnjen novčanom kaznom od 5 500 kuna i zabranom upravljanja vozilima B kategorije godinu dana.

Najveće prekoračenje brzine kretanja zabilježeno je u petak, 30. studenoga, u 9.20 sati u Bukovju Križevačkom, kada je 50-godišnji vozač upravljao osobnim automobilom brzinom od 95 km/h, iako je najveća brzina kretanja prometnim znakom ograničena na 50 km/h.

U posebne prostorije do otrježnjenja smještene su četiri osobe, dok je jedna osoba uhićena. Protiv jednog vozača proveden je žurni prekršajni postupak.


Oprezno u prometu

Uslijed kišnih i snježnih padalina kolnici su mokri i skliski. Stoga sve sudionike u prometu pozivamo na oprez prilikom sudjelovanja u prometu, a vozače motornih vozila da, u slučaju potrebe, koriste propisanu zimsku opremu.

Kako ne bi došlo do prometnih nesreća za vrijeme kišnih oborina odnosno nastupa zimskih uvjeta na cestama, vozači trebaju prilagoditi brzinu kretanja uvjetima na cesti, povećati razmak između vozila i pravovremenim uključivanjem pokazivača smjera pravovremeno upozoriti na radnje vozilom.



Stranica